Det är en gammal myt att vi bara använder 10 procent av vår hjärna.
1 av 2
Det är en gammal myt att vi bara använder 10 procent av vår hjärna. - Foto: SVENSKA DAGBLADET
I filmen Lucy så fick huvudrollen närmast magiska krafter när hennes hjärna uppnådde sin fulla potential. Filmen är dock inte en dokumentär.
2 av 2
I filmen Lucy så fick huvudrollen närmast magiska krafter när hennes hjärna uppnådde sin fulla potential. Filmen är dock inte en dokumentär. - Foto: Europacorp

Nej, du använder inte bara 10 % av din hjärna – så här mycket är det egentligen

Det är en långlivad myt, att 90 procent av vår hjärna är outnyttjad, men så här ligger det till i verkligheten.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Vi har väl alla hört den gamla klyschan att vi bara använder en bråkdel av vår egentliga hjärnkapacitet. Det är en vanlig myt, som ofta kommer upp i populärkultur och när självhjälpsböcker vill hjälpa oss uppnå våra "sanna potential". Det är en ganska gammal myt, men den är just det: en myt.

Ur ett rent evolutionärt perspektiv är det självklart löjligt att vi skulle ha ett till 90 procent helt outnyttjat organ, särskilt ett så energikrävande organ som vår hjärna.

Om du, exempelvis genom en olycka, skulle förlora 90 procent av din hjärna är det fullständigt katastrofalt. Dessutom är en stroke eller hjärnblödning alltid skadligt på något sätt, oavsett i vilken del av hjärnan den inträffar.

Du använder alltså hela din hjärna, även om du inte använder hela på samma gång. Vi vet heller inte riktigt exakt vad varje enskild del av hjärnan gör, men det är alltså väldigt osannolikt att någon större del bara skulle vara utfyllnad.

Myten är ganska gammal och har sitt ursprung någon gång runt förra sekelskiftet. På den tiden hade vi väldigt dålig koll på vad hjärnan faktiskt gjorde, och då är det kanske inte så konstigt att man trodde att stora delar av den där grå klumpen som skvalpar runt i skallen inte hade nån riktig betydelse. Nu vet vi dock bättre.

Men varför är då myten så seglivad? Det finns ju något väldigt hoppingivande i att vi kan bli så enormt mycket bättre, om vi bara hittar rätt strategier. Men du behöver inte ge upp alla tankar på att utvecklas, bara för att din hjärna är mer effektiv än du kanske trodde.

Din hjärna är full av fantastiska saker och märkliga kopplingar. Dessutom finns det riktiga, vetenskapliga tips för att höja din intelligens. För det handlar inte om att utnyttja fler procent, utan att se till att dina hundra procent jobbar så bra som möjligt.

Läs mer på Scientific American.

Visst har du tänkt på att gäspningar smittar? Nu vet forskare varför. Och visste du att det finns fördelar med att ha lite finnar?

/
/
Känner du någon som bara använder 10 % av sin hjärna?
Tack för din röst!
stats