Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför ska du aldrig stoppa in tomater i kylskåpet

- 19/10/2016, 10:24
Om du tycker att tomater är mer smaklösa nu, så har du faktiskt vetenskapen på din sida.
1 av 2

Om du tycker att tomater är mer smaklösa nu, så har du faktiskt vetenskapen på din sida.

Pixabay

Sättet som vi förvarar våra tomater förändrar nämligen deras smak. Ända ner på en genetisk nivå.
2 av 2

Sättet som vi förvarar våra tomater förändrar nämligen deras smak. Ända ner på en genetisk nivå.

Pixabay

Om du tycker att tomater har blivit mer smaklösa, så kan du faktiskt ha rätt. Och nu vet vetenskapen varför.

Om någon gammal person i din närhet påpekar att tomaterna smakade bättre för så är det inte bara dum nostalgi utan hårda, vetenskapliga fakta. Sättet som vi transporterar tomater på gör dem nämligen äckligare, och nu vet forskare varför.

Det är när tomater utsätts för kyla som dras smak försämras. Det här har kontrollerats genom att ett forskarteam kylde ett gäng tomater i åtta dygn och sedan kollade vad som hänt med deras gener.

Smaken i tomater kommer från olika flyktiga smakföreningar. Hur mycket som produceras styrs av tomatens gener, och det forskarna såg var att kyla stängde av de gener som ansvarar för just smakämnena.

Vi har alltså äckligare tomater, för att vi för transportens skull håller dem kylda. Det hjälper inte heller att senare förvara tomaterna varmare, för när generna väl är avstängda så kommer de inte att sättas på igen. Hur du förvarar dina tomater spelar alltså ingen roll för hur de smakar.

De glada nyheterna är dock att om tomaterna bara befinner sig tre dagar i kyla så påverkas inte deras smak. Om vi kan ändra sättet vi transporterar dem så kan vi alltså få godare tomater igen. Tills dess får vi äta ketchup eller salsa (som du aldrig får dubbeldippa i), eftersom sötade tomatprodukter inte påverkas av kyla.

Läs hela studien på Proceedings in the National Academy of Sciences.

Vi kan snart odla grönsaker på Mars. Frågan är hur de kommer att smaka? Några som inte borde få smaka är troll. Det gamla rådet om att inte mata trollen tycks nämligen vara rätt.