Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

I dag landar vi en robot på Mars – följ det live!

- 19/10/2016, 12:57 -
Så här fint kommer det förhoppningsvis att gå.
1 av 2

Så här fint kommer det förhoppningsvis att gå.

ESA – B. Bethge

Och så här ser Schiaparelli ut när den fortfarande var här nere på jorden.
2 av 2

Och så här ser Schiaparelli ut när den fortfarande var här nere på jorden.

ESA

Förhoppningsvis kan det här återupprätta vår ära efter det stora fiaskot 2003. Och du kan se när det händer.

Ok, så det kanske inte direkt är "vi" som landar något på vår grannplanet utan snarare Ryssland, Storbrittanien och Italien. Men det görs i ESA:s (European Space Agencys) namn, och där är vi faktiskt med. Man får vara nöjd det lilla...

Så vad är det då som kommer att hända? Det är den lilla farkosten Schiaparelli som förhoppningsvis når Mars yta klockan 16.58 i dag den nittonde oktober. Där ska den göra lite vädermätningar ett par dagar, för att sedan somna in.

Om du tycker att det verkar vara mycket jobb för lite resultat, så har du inte helt fel. Schiaparelli är nämligen lite av ett test för den mycket fetare roboten som ESA ska skicka till 2021. Och eftersom det gick käpprätt åt skogen när man senast försökte landa något, när man 2003 failade med sonden Beagle, behöver man kanske all träning man kan få.

Du kommer att kunna se hela landningen här, och vi får hålla tummarna för att allt går bra. Men å andra sidan ett litet haveri även det kan bli rätt spännande. Kinas senaste rymdmisstag blev ju världsnyheter.

Mer om ESA och Schiaparelli finns hos ESA.

Om du älskar rymden kanske du vill bli rymdmedborgare? Nu kan du nämligen få bli en del av världens första rymdnation. Och det är bra att vi lär oss mer om Mars, eftersom många vill att vi snart ska bo där.