Så här fint kommer det förhoppningsvis att gå.
1 av 2
Så här fint kommer det förhoppningsvis att gå. - Foto: ESA – B. Bethge
Och så här ser Schiaparelli ut när den fortfarande var här nere på jorden.
2 av 2
Och så här ser Schiaparelli ut när den fortfarande var här nere på jorden. - Foto: ESA

I dag landar vi en robot på Mars – följ det live!

Förhoppningsvis kan det här återupprätta vår ära efter det stora fiaskot 2003. Och du kan se när det händer.


Ok, så det kanske inte direkt är "vi" som landar något på vår grannplanet utan snarare Ryssland, Storbrittanien och Italien. Men det görs i ESA:s (European Space Agencys) namn, och där är vi faktiskt med. Man får vara nöjd det lilla...

Så vad är det då som kommer att hända? Det är den lilla farkosten Schiaparelli som förhoppningsvis når Mars yta klockan 16.58 i dag den nittonde oktober. Där ska den göra lite vädermätningar ett par dagar, för att sedan somna in.

Om du tycker att det verkar vara mycket jobb för lite resultat, så har du inte helt fel. Schiaparelli är nämligen lite av ett test för den mycket fetare roboten som ESA ska skicka till 2021. Och eftersom det gick käpprätt åt skogen när man senast försökte landa något, när man 2003 failade med sonden Beagle, behöver man kanske all träning man kan få.

Du kommer att kunna se hela landningen här, och vi får hålla tummarna för att allt går bra. Men å andra sidan ett litet haveri även det kan bli rätt spännande. Kinas senaste rymdmisstag blev ju världsnyheter.

Mer om ESA och Schiaparelli finns hos ESA.

Om du älskar rymden kanske du vill bli rymdmedborgare? Nu kan du nämligen få bli en del av världens första rymdnation. Och det är bra att vi lär oss mer om Mars, eftersom många vill att vi snart ska bo där.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du kolla?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.