Tisdag 15 Jun
Stockholm

Därför får du de där hemska stötarna – och så kan du slippa dem

Statisk elektricitet sabbar inte bara ditt hår, det ger dig även obehagliga stötar.
Statisk elektricitet sabbar inte bara ditt hår, det ger dig även obehagliga stötar. Foto: Faksimil

Att ständigt riskera massa stötar så fort du rör vi något är kanske det allra värsta med vintern, men vad är de där stötarna egentligen?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det finns få saker som är så irriterande som statisk elektricitet. Du vet det där som får ditt hår att stå rakt upp när du tar av dig mössan och som får din kjol att klistra fast sig vid dina strumpbyxor. Och som, dessutom, ser till att du får hemska stötar.

Stötarna är, som du säkert redan fattat, på grund av elektricitet. Boven i dramat är alltså statisk elektricitet, som är laddning som byggs upp på en yta. När du sedan rör vi en ledare, exempelvis ett dörrhandtag av metall, så hoppar miljoner elektroner från dig med en smärtsam stöt som följd.

Det är alltså ditt eget fel att du får stötar eftersom laddningen uppkommer när du rör vid material så en överföring av elektroner kan ske. Det kan vara yllesockar mot en matta, syntetiska material mot varandra eller, som tidigare nämnt, en mössa mot hår.

Att du får mer stötar på vintern beror på att kall luft innehåller mycket mindre fukt än varm luft. Och eftersom vatten är en alldeles utmärkt ledare av elektricitet så orsakar den kalla, torra luften att elektroner lättare byggs upp på dig.

För att slippa få stötar så finns det lite saker du kan göra. En bra idé är se till att din inomhusluft är så fuktad som möjligt genom att ha en luftfuktare. När det inte är så torrt så hoppar nämligen elektronerna av dig lite i taget, vilket du aldrig märker. Med mer fukt så byggs inte laddningen upp till en stor stöt.

Annars kan det hjälpa att bära runt på något i metall, exempelvis en nyckelknippa, för att laddningen inte ska byggas upp. Undvik även att ha välisolerade material som gummi, läder eller ylle på fötterna eftersom de materialen gör det svårare för laddningar att stabiliseras.

Det är inte farligt med stötar, till skillnad från mycket annat, men det är ju galet obehagligt. Men annars kan vi ju bara vänta på att våren och värmen kommer tillbaks.

Läs mer, på engelska, på Science Alert.

En annan sak som blir värre på vintern är nysningar. Men vet du varför vissa nyser när de blir bländade? Och passa på att testa dig: Hur mycket vet du om vetenskap?

Hatar du att få stötar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela