Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför är socker extra farligt för tonåringar

- 29/10/2016, 10:30 -
Socker är extra farligt för tonåringar, eftersom det påverkar deras hjärnor på flera dåliga sätt.

Socker är extra farligt för tonåringar, eftersom det påverkar deras hjärnor på flera dåliga sätt.

Pixabay

Socker är inte nyttigt för någon av oss, men det är extra farligt för tonåringar. Varför? På grund av deras hjärnor.

Unga hjärnor är väldigt formbara, så till den grad att mammor förändrar sina barns hjärnor bara genom beröring. Det här betyder även att sockerkonsumtion påverkar tonåringars hjärnor mer än vuxnas.

Tonåringars hjärnor älskar nämligen belöningar. Det är därför extra lockande att välja att äta mat som egentligen är dålig, som exempelvis fett- och sockerstinn skräpmat. Och alla som har försökt att säga åt en tonåring att de inte bör göra något, vet att det ofta är helt lönlöst.

Tonåringars prefrontala kortex, området längst fram på pannloben, är inte helt utvecklat. Och det är just den delen som är ansvarig för bland annat impulskontroll. Det är därför som tonåringar gärna beter sig lite dumt, åtminstone i vuxenvärldens ögon.

När man mixar en hjärna i utveckling med socker så kan det bli en rätt farlig blandning. Dels så är tonåren en tid då vanor sätter sig, så ett behov av ständiga sockerkickar kan bli ett livslångt beteende. Vissa forskare föreslår därför att man ska behandla sockerberoende som att det vore exempelvis ett kokainberoende.

Dessutom så hindrar socker och annan skräpmat faktiskt hjärnans utveckling.I flera försök på möss har forskare sett att socker och fett gör att de små djuren löser problem sämre. Det skrämmande är att det påverkar unga möss mer än fullvuxna. Socker gör dem helt enkelt lite dummare, och det finns en stor chans att detsamma gäller även för oss.

Men guldkanten är ändå i att unga hjärnor är i utveckling, och att det går att bryta mönster och skapa nyttigare vanor.

Läs om socker, på engelska, på IFLScience.

Förutom socker så är tv-tittande riktigt dåligt för din hälsa, men det finns saker du kan göra för att minska effekten. Men det är faktiskt nyttigare än du tror att vara en nervös och stressig typ.

Gillar du vetenskap?? Då borde du gilla Left Side Of The Brain på Facebook.

Äter du för mycket socker?