Margarita, 19, är flygvärdinna – här är allt du velat veta om yrket

- 18/02/2017, 17:41 -
Margarita Zogu, 19, jobbar som flygvärdinna.
1 av 3

Margarita Zogu, 19, jobbar som flygvärdinna.

Privat/TT

En bild från cockpit! Hur häftigt!
2 av 3

En bild från cockpit! Hur häftigt!

Privat

På en dag kan hon göra sex flygningar!
3 av 3

På en dag kan hon göra sex flygningar!

Privat

Flyga över hela världen som jobb. Kan det blir bättre? Margarita Zoug berättar om hur det är att vara flygvärdinna.

Margarita Zogu, 19, har drömt om att bli flygvärdinna sedan hon var fem år gammal och satt på ett flyg påväg hem från Kroatien med familjen.

– Jag såg massor med flygvärdinnor och jag tänkte bara: det där måste vara jag en dag, så det är en barndomsdröm jag har följt, säger Margarita.

Idag har hon uppnått sin dröm och har precis börjat flyga för SAS från Arlanda i Stockholm. Hon svarar på allt vi någonsin velat veta om hur det är att vara flygvärdinna. Och nej det handlar inte bara om att servera kaffe och te.

– Du blir utbildad av flygbolaget. Det handlar inte bara om att servera utan du måste i princip kunna flyget utan och innan. Vi har sex veckors utbildning med bara säkerhet, förklarar Margarita.

Bildkälla: http://www.margaritazogu.com/

Och hon är inte heller någon fegis. Hon berättar att de enda gångerna hon kan bli lite orolig är när det blir turbulens och piloterna inte har förvarnat, för det gör de oftast.

– Våra piloter är utbildade till att landa på det konstigaste sätten. Piloterna vet hur man landar med en vinge eller brinnande motor. Om det blir turbulens så tycker jag endast att det är roligt, säger Margarita.

Någon speciell utbildning är inget krav men man kan faktiskt inte ha vilken längd som helst. Man får inte vara för lång för då kan man slå i huvudet när det blir turbulens och man får inte vara för kort för då når man inte upp till allt. En flygvärdinna måste vara minst 165 centimer lång och högst 190 centimer lång.

Bildkälla: http://www.margaritazogu.com/

Under en vanlig arnetsdag kan Margarita flyga upp till sex flygningar. Från Arlanda till Wien, till Ronneby och en runda till Oslo.

– Avslutar vi på Arlanda så avslutar vi och går hem, avslutar vi i Wien så har vi layover alltså då sover vi en natt på hotell där, säger Margareta.

Hon berättar att som flygvärdinna får en max fem dagars layout. Flygbolaget står för hotell och matkostnader, om man äter på hotellet. Så klart kan man ta en heldag med shopping i London också, men det står självklart inte flygbolaget för.

TT nyhetsbyrå

Är du en av de som alltid har undrat vad för mat personalen får äta på flyget? Det kan Margarita avslöja.

– Vi har något som heter crewmeal, man får välja vad man vill ha och så får man sallad och bröd, det är jättegod mat, säger hon.

Hur är det med jobbiga passagerare då? Margarita berättar att för att bli flygvärdinna så är det viktigt att kunna älska alla sorters människor. Man måste kunna anpassa sig. Däremot finns det något som hon inte tål.

– Det värsta är när man säger till en passagerare att göra något och de tittar på en och dumförklarar en, säger hon.

Så nu vet vi att vi inte ska göra det i framtiden! Bara att sätta på sig säkerhetsbältet när man blir tillsagd.

Läs också Piloten förklarar: Därför ska du inte vara rädd för att flyga.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Skulle du kunna tänka dig jobba som flygvärdinna?