Måndag 21 Jun
Stockholm

Thoris blev våldtagen som 16-åring – nu delar hon scen med sin våldtäktsman

Thoris Elva och Tom Stranger föreläste tillsammans idag i en Ted Talk
1 av 3
Thoris Elva och Tom Stranger föreläste tillsammans idag i en Ted Talk. Foto: Skärmdump Ted Talk-Thordis Elva and Tom Stranger: Our story of rape and reconciliation
Hon har nu förlåtit honom.
2 av 3
Hon har nu förlåtit honom. Foto: Faksimil / Ted Talks
När Thoris Elva var 16 år gammal blev hon våldtagen av dåvarande pojkvännen Tom Stranger.
3 av 3
När Thoris Elva var 16 år gammal blev hon våldtagen av dåvarande pojkvännen Tom Stranger. Foto: Faksimil / Ted Talks

Hon valde att förlåta mannen som våldtog henne. Nu föreläser de tillsammans.

Kommentera (25)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När Thoris Elva var 16 år gammal träffade hon sin första kärlek, Tom Stranger. Han var utrikesstudent på Island där hon bodde. De blev kära och inledde ett förhållande.

Nu 16 år senare står de på scenen och berättar i en Ted Talk (se den här) om när Tom Stranger en kväll våldtog Thoris Elva. De vill föreläsa för att öppna samtalet både för den som blivit våldtagen och den som våldtagit.

I Ted talk som släpptes idag berättar Thoris Elva om den dagen hon bestämde sig för att förlåta Tom Stranger. Hon berättar att hon inte förlät honom för att han kanske förtjänar det, utan för att det skulle ge henne sinnesro.

De skrev brev till varandra i över åtta år innan det bestämde sig för att träffas. Thoris Elva säger att hon skrev till honom att det kanske är dags att träffas, för att sedan lägga det här bakom dem en gång för alla. Nu föreläser de tillsammans.

Tom Stranger säger att han inte tyckte det var våldtäkt. Inte under våldtäkten eller direkt efter. Men han bar på en ångest och skam inom sig en lång tid. När han fick hennes brev där hon förlät honom så svarade han att ja det var våldtäkt, något som var viktigt för Thoris Elva.

I slutet av Ted Talk säger Thoris Elva att hon känner sig privilegerad att kunna prata om vad som hände för att det är ingen självklarhet världen över. Hon vill att alla ska veta att det finns ett liv efter våldtäkt, att det går att bli lycklig igen.

Läs också Chad mobbades för att han var homosexuell– fick ursäkt 20 år senare.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Är förlåtelse den rätta vägen?
Tack för din röst!
Kommentera (25)
Kopiera länk
Dela