Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Amanda, 18, filmade mystiskt ljusfenomen – här är expertens teori

- 15/02/2017, 20:45 -

I förrgår sågs blinkande, färgstarka stjärnor över hela Sverige. Det hela fångades dessutom på film.

I en grupp på Facebook var det flera som uppmärksammade mystiska blinkande stjärnor i förrgår kväll. Och personer från hela Sverige sade sig ha sett dem.

Det spekulerades om allt från jordens undergång till aliens. Eller som Amanda Holmlund säger i sin video på det mystiska fenomenet: "Det är disco".

Nyheter24 har pratat med Nils Erik Olsson, kommunikatör vid Stockholms amatörastronomer, för att försöka reda ut vad det mystiska ljusfenomenet var.

– Det kan inte vara några stjärnor, utanför jorden blinkar inte saker och ting, säger han.

Efter att sedan ha sett videon tänker han ett bra tag för att sedan komma fram till en teori.

– Det enda jag kan tänka mig är att det är en sten som exploderar mot jordens atmosfär, säger han.

Han förklarar att när rymdstenar åker mot jorden så blir det ett enormt tryck. Därför exploderar de oftast mot atmosfären. När stenen har exploderat så lämnar det sedan efter sig ett stoft. Stoftet kan reflektera ljus och det kan då se ut som en stjärna som blinkar.

Nils Erik Olsson spinner vidare på att det kan vara ett jordfenomen.

– Det kan ju vara så att någon på jorden håller på med något, men det kan jag inte veta, det enda jag kan tänka mig är att det är en rymdsten, säger Nils Erik Olsson.

Så här säger Amanda Holmlund som filmade händelsen:

– Vi har försökt luska ut vad som hände, det hela började med en status på Facebook där det var en som skrev att stjärnorna blinkade jättemycket, så vi gick bara ut för att kolla och fick det då på film, berättar hon för Nyheter24.

Läs också Vad är det här mystiska ljusskenet?

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Såg du det mystiska blinkande stjärnorna i förrgår?