Att jobba på ett äldreboende är en fröjd men det kan också vara riktigt tufft.
1 av 3
Att jobba på ett äldreboende är en fröjd men det kan också vara riktigt tufft. - Foto: TT
Ibland går riktigt riktigt långsamt.
2 av 3
Ibland går riktigt riktigt långsamt. - Foto: TT
Stress lär de flesta känner igen.
3 av 3
Stress lär de flesta känner igen. - Foto: TT

9 saker alla som jobbat inom äldrevård känner igen

Det finns en del saker som alla som jobbar eller jobbat inom äldrevård känner igen.


Att jobba på ett äldreboende eller inom hemtjänst är inte riktigt som alla andra jobb. Det är att jobba intensivt med andra människor. Att ta hand om och vara ett stöd.

Det är både underbart och svårt. Det här känner nog det flesta igen som jobbat med äldre.

1. Fika

Du har gått upp ungefär sådär fem kilo sen du började jobba på boendet. Det är fika inte bara en gång om dagen utan två-tre. Sen smyger du självklart i skafferiet och snor lite kakor då och då.

2. Larmet

När en brukare tryckt på larmet för ungefär tionde gången i rad men du vet att det bara är att gå in igen snällt och fråga om allt är okej. Kan vara kudden som är sne eller fjärrkontrollen som ligger för långt bort.

3. En annan tid, en annan hastighet

Det går inte att gå till jobbet och tro att du är mitt i Stockholms rusningstrafik på tunnelbanan. När du kommer till jobbet så går pulsen ner och saker och ting går nästan i slow motion.

Det är som korta intensiva perioder. Som vid matlagning, dusch, väckning och läggning. Där i mellan så går livet sin stilla gång.

4. Låtarna

När man kommer på sig själv med att nynna på en låt från1922. Och nej, du vet inte vem som sjunger eller vad låten heter – men melodin sitter kvar även efter jobbet.

Bildkälla

5. Det enkla gör så mycket

Att bara hålla handen har aldrig betytt så mycket som när du jobbar med äldre människor. Och det ger dig precis lika mycket.

6. Härliga samtal

När du märker att brukaren du pratar med lyssnar väldigt fint och bra till dina vardagsproblem. Tills de somnar mitt i samtalet.

7. Det intima

Du är i någons hem och tar hand om en person som ger hela sin trygghet till dig. Det är något som ger ett speciellt band till brukarna. Det är fint och du älskar den där lilla stunden när ni sitter och pratar och tittar på bilder på barnbarnsbarn.

Bildkälla: TT

8. Förklara

När man inte vet om man ska skratta eller gråta. Eftersom att du har förklarat för tjugonde gången att det är tisdag. Och nej, Magda du träffade inte Hitler och drack kaffe igår.

9. Tunga lyft

Även om du själv gått en kort utbildning i hur man ska bära på rätt sätt för ryggen så är det långt ifrån alla kollegor som vet hur man gör. Därför blir det många gånger när man måste vara två som du tummar lite på reglerna. Och det känns efteråt i rygg och axlar.

10. Uppskattningen

Det kan vara slitigt, underbemannat och rent ut sagt jävligt ibland. Men inget klår att få jobba med underbara brukare dag ut och dag in som ler bara för att du lyssnar och ordnar. När det lilla extra gör personens hela dag.

Läs också om vid vilken ålder som du anses vara "äldre"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du jobbat inom äldrevård?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.