Torsdag 1 Dec
Stockholm

6 caféer du inte får missa om du ska till Gotland

1 av 2
2 av 2

Ska du till Gotland i sommar? Här sex av öns bästa caféer du absolut inte får missa!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Gott kaffe, stenugnsbakat bröd, ljuvliga kanelbullar, crepes eller saffranspannkaka, är bara ett fåtal av det läckerheter som serveras på några av Gotlands bästa fik. Här listar vi sex caféer du inte får missa om du befinner dig på ön!

Foto: Anja Forsnor – anja.elle.se

Prima Gård

Adress: Bunge Ducker 405, 624 64 Fårösund
Öppettider: mån-fre 09.00-17.00

På norra Gotland, ungefär 3 km från Fårösund, ligger den gotländska kalkstensgården Prima Gård. Där har ägarna Emma och Martin har skapat en kreativ plats med café och gårdsbutik.

Här kan du äta både frukost, lunch och fika, med ekologiska och närproducerade råvaror. Fika både glutenfritt eller raw, eller varför inte med en klassisk kanelbulle? Avnjut en härlig kopp gotlandsrostat kaffe i det lilla orangeriet som är uppbyggt av gamla fönster, eller prova gårdens egenpressade äppelmust. 

I gårdsbutiken kan du köpa noga utvald och miljövänlig inredning, samt Emmas handgjorda smycken och keramik. 

Foto: Körsbärsgården

Körsbärsgården

Adress: Körsbärsgården, sundre västergårde 135, 623 30 Burgsvik
Öppettider: mån-sön 11.00-17.00

På södra Gotland ligger Körsbärsgården – en oas för både konst och natur. Här finns en gårdsbutik med inredning och ett härligt café. I cafét serveras det fantastiskt goda hembakade tårtor och kakor gjorda på gotländska råvaror och livsmedel. Njut av en god smörgås på nybakat surdegsbröd och en kopp kaffe i den härliga trädgården, och kolla sedan in alla fina konstutställningar. 


Foto: Isabelle Burlin

Kutens Bensin & Crêperie Tati

Adress: Fårö Broskogs 1156, 624 66 Fårö
Öppettider: maj-17 september – mån-fre 11.00-21.00

Kutens Bensin och Crêperie Tati, ligger ute på Fårö och är garanterat värt ett besök. Det här retrostället andas 50-tal och amerikansk bilkultur. Gamla amerikanska bilar står och rostar på gården och här hittas även en jukebox och andra roliga detaljer att vila ögat på. 

I det tillhörande cafét, Crêperie Tati, äter du magiskt goda galettes och crepes i en minst sagt spännande miljö. Ibland ordnas även spelningar med livemusik på Kutens Bensin.

Foto: Rute Stenugnsbageri

Rute Stenugnsbageri

Adress: Rute Stenungsbageri, Rune Risungs 217, 624 58 Lärbro

Öppettider: 7 juni-13 augusti – kl. 08.00-18.00,
Kvällspizza mellan 1 juli-12 augusti – kl.17.00-22.00

På norra Gotland, ungefär 13 km från Fårösund, ligger Rute Stenugnsbageri. Här kan du njuta av en god frukost med stenugnsbakat bröd och färskt kaffe i morgonsolen. Eller varför inte köpa med dig några frukostlimpor hem? Vill du fika är det här du äter de absolut godaste kanel- och kardemummabullarna. 

Foto: Rute Stenugnsbageri

Regnar det kan du ta skydd i det vackra växthuset ute på gården. Vad sägs om en stenugnsbakad pizza toppad med prosciutto och ruccolasallad till middag? På kvällarna mellan klockan 17.00-22.00 bakas det nämligen pizzor.

Foto: Magdalena Björnsdotter

H10 Bar & Café

Adress: H10 Bar & Café, Hästgatan 10B, 621 57 Visby
Öppettider: mån-tors 08.00-18.00, fre 08.00-21.00, lör-sön 09.00-17.00

Mitt i Visby innerstad ligger moderna H10 Bar & Café. Här kan du äta frukost på hembakat bröd, olika sorters smoothies, ägg, croissanter och yoghurt, och så givetvis nybryggt riktigt gott kaffe. På lunchen serveras fräscha sallader och svenska klassiska rätter. 

På menyn finns också många goda veganska och vegetariska alternativ. Vill du fika finns det en hel del hembakade pajer, kaffebröd, biskvier, och andra goda bakverk att välja mellan.


Foto: Cecilia Lundberg

Café Gula huset

Adress: Tranhusgatan 2, 621 55 Visby
Öppettider: mån-sön 12.00-17.00 

När du kliver in genom dörren på Café Gula Huset i Visby, möts du direkt av en mysig och hemtrevlig miljö. Här doftar det gott av nybakade bullar och kakor, och du kan fika med allt från kladdkaka, olika sorters bullar, sommarens pajer till saffranspannkaka och annat gott. Sitt ute på den lilla innergården bland blommor och växter, och ta en promenerd runt det mysiga kvarteret efteråt.

Kommer du att besöka någon av dessa caféer nästa gång du är på Gotland?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.