Detta är hur du blir mer effektiv.
1 av 2
Det finns bara 24 timmar på ett dygn. Så frågan är hur man gör det bästa av tiden? - Foto: Pixabay
Detta är hur du blir med tidseffektiv.
2 av 2
Här 9 saker som du kan göra för att optimera och effektivisera din vardag. - Foto: Pixabay

9 saker som hjälper dig att effektivisera din dag

Mellan skola, jobb och privatlivet kan det kännas svårt att få tiden att räcka till. Men genom att göra små förändringar kan du se till att på bästa sätt effektivisera vardagen. Här är 9 tips på hur du optimerar din tid.


1. Lägg ner mobilen

Bildkälla: Pixabay

Enligt studier ägnar människor i snitt åtta timmar om dagen framför en skärm. Därför kan det vara nyttigt att koppla bort sig från mobilen och datorskärmen genom att exempelvis ta en promenad, träffa vänner eller att göra något kreativt. 

Att använda sig av elektronik och att vara aktiv på sociala medier sent in på kvällen kan störa kroppens naturliga dygnsrytm, vilket i sin tur leder till mindre energi nästkommande dag. 

2. Lyssna på musik

Bildkälla: Pixabay

Studier visar att musik kan ha en lugnande effekt på lyssnare. Att lyssna på en bra låt kan till och med öka din träningsprestation. Musiken gör det lättare för hjärnan att synkroniseras med resten av kroppen, och kan på så sätt förenkla ditt träningspass. 

Om du är den typ av person som får mer energi när du lyssnar på en peppig låt kan musiken dessutom göra dig mer effektiv. 

3. Se till att göra färdigt saker

Trots att det kan kännas roligare att arbeta med flera olika saker samtidigt, får man med störst sannolikhet mer gjort av att fokusera på att färdigställa en sak i taget. Även det kan kännas som att det tar längre tid eller blir monotont, kan du genom att fokusera på en sak åt gången se till att du faktiskt gjort färdigt det du påbörjat. 

4. Vakna tidigare

Bildkälla: Pixabay

Enligt studier är morgonmänniskor i regel gladare och mer framgångsrika en nattmänniskor. Så om du vill se till att få mycket gjort under dagen är det bra att gå upp tidigt. Du har på så sätt tid att sätta igång hjärnan och samtidigt planera resten av dagen.

5. Ta en kall dusch  

Efter en lång varm dusch är de flesta av oss avslappnade och redo att varva ner. På samma sätt kan en kall dusch vara ett bra sätt att väcka kroppen. 

Studier visar också att en kall dusch förbättrar immunsystemet och ökar blodcirkulationen. Trots att det kanske inte alltid är skönt, så är det ett bra sätt att snabbstarta dagen. 

6. Lär dig att säga nej

Även om det kan kännas jobbigt, så är det nyttigt att lära sig att säga nej. Att ta på sig för många uppgifter under dagen kan leda till att man faktiskt gör mindre, på grund av att det kan göra det svårare för dig att fokusera. 

Att inte säga ja till allt gör det lättare att prioritera det du vill och måste göra. På så sätt tar du bäst till vara på din dag.  

7. Träna

Bildkälla: Pixabay

Du har säkert hört det tusen gånger förut, men träning är faktiskt ett av de bästa sätten att öka din energi. Träning ökar kroppens syretillförsel och får dig samtidigt på bättre humör, genom att glädjehormonet serotonin och endorfiner frigörs i hjärnan. 

Båda endorfinerna och seratoninen minskar stress och ökar välmående. 

8. Ta tillvara på söndagskvällar

Ett bra sätt att optimera din söndag är att se på dagen som början på den nästkommande veckan. Precis som med att påbörja dagen tidigt, kan söndagen vara ett sätt att planera de kommande dagarna. 

Vad behöver du göra, vad vll du uppnå och hur gör du det på bästa sätt? Använd din lediga dag till att se till att organisera resten av veckan. 

9. Sluta med ursäkter 

Det är alltid viktigt att vila när man behöver det, men det är precis lika viktigt att ta tag i saker som behövs göras.

Att komma på ursäkter för sånt som man behöver, men inte vill, göra, är bara ett sätt att lura sig själv på. Och sanningen är att du i slutändan kommer att bli mer stressad av att skjuta upp viktiga saker. 

Denna text inspirerades av en artikel som publicerades i Daily Mail.

TV: 5 saker i ditt sovrum som kan förstöra din sömn

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!