Stormen Cora drar in över dessa områden i Sverige.
Dessa områden drabbas av stormen Cora. - Foto: TT

Stormen Cora: Dessa områden drabbas i Sverige

SMHI har utfärdat en klass 2-varningar inför stormen Cora som dragit in över delar av landet. Människor som befinner sig i alpina områden ombeds stanna inomhus efter rapporter om vindbyar som kan uppnå orkanstyrka och lavinfara.


SMHI har gått ut med klass 2-varningar inför stormen Cora som dragit in över mellersta Norrland under söndagen, skriver Aftonbladet. 

Varningarna har främst riktakts mot Jämtland och Västernorrland, där stormen förutspåtts dra förbi under eftermiddagen. 

Allra oroligast är man för människor som befinner sig i fjällen. Experter rapporterar om vindbyar som kan uppnå orkanstyrka, och lavinfara i södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen som ligger klassas som en fyra på den femgradiga skalan.

Flera områden drabbas

Bildkälla: TT

Stormen förutspås främst att drabba delar av Jämtland, Västernorrland, Dalafjällen och även Gävleborg. Människor som befinner sig kring bergskedjor och alpina områden uppmanas att stanna inomhus, då det finns risk för snöras och kraftiga snöstormar, enligt Naturvårdsverket.

Trafikverket avråder människor som tänkt resa med bil genom de berörda områdena och om möjligt resa vid en annan tidpunkt. Även räddningstjänsten i Jämtland har utfärdat varningar. De avråder människor som tänkt resa till fjällen under dagen, att istället vänta med resan tills på måndag. 

”Om du inte behöver ge dig ut på vägarna så är det bäst att stanna inne. Blåsten kan ge drivbildning och fallande träd”, skriver de på sin webbplats.

Stormen kan dröja kvar 

– Jämfört med prognosen i går kväll kan den dröja sig kvar lite längre inpå kvällen, även i fjällen, säger SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg, enligt Aftonbladet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du drabbats av Cora?
Tack för din röst!