Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hur ofta borde du byta dina lakan efter sex?

Nyheter | 20/01/2018 15:47

Att slarva med att byta sina lakan är nog inte helt ovanligt. Alla gör nog det ibland. Men hur ofta ska man egentligen byta sina lakan? Enligt experten är det nog garanterat oftare än du tror.

Kanske har du slarvat med att byta dina lakan någon gång. Men du är nog långt ifrån ensam. Men du tillbringar väldigt mycket tid i sängen, ungefär en tredjedel av ditt liv. Så rena lakan är ganska viktigt. 

Men hur ofta borde man egentligen byta sina lakan efter sex? Svaret är nog garanterat mer ofta än du trodde.

Mattress Advisor gjorde nyligen en studie om det. I studien som Elite Daily har skrivit om deltog 1000 personer som svarade på frågor om sovrumshygienen.

Hur ofta bör man tvätta sina lakan?
Bildkälla: Shutterstock

Studien visade bland annat att män slarvar mer än kvinnor när det kommer till att byta lakanen. Det genomsnittliga antalet dagar amerikaner går utan att byta lakan är 24,4 dagar. Män visade sig sova i samma lakan 29,6 dagar innan de byter och kvinnor 19,4 dagar, skriver Elite Daily. 

Men när det kom till att byta ut lakan efter sex så ändrades siffran ganska rejält. Män väntade 11,7 dagar och kvinnor 4,3 dagar med att byta.

– Oavsett om du har sex eller inte så producerar din kropp mycket hudceller, lukter och vätskor i sängen, säger städexperten Lily Cameron, på Fantastic Services till Elite Daily och fortsätter: 

En gång i veckan är en vanlig regel
Bildkälla: TT

– Att byta lakan en gång i veckan är en ganska vanlig regel. Desto mer tid och energi du tillbringar i sängen desto oftare måste dina lakan tvättas. 

Så om du slarvar med att byta dina sängkläder då och då kanske du kommer sluta med det efter att ha läst det här. Speciellt om du tillbringar mer tid i sängen förutom när du sover, som när du till exempel kollar på Netflix och chillar? 

Ja, att sova i fräscha sängkläder vill väl alla så det är bara att sluta slarva! 

Har du koll på hur ofta du bör byta underkläder? Här kan du läsa om det

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tvättar du dina sängkläder regelbundet?