Finns det bevis för liv efter döden?
Är det möjligt för medvetandet att förflyttas från din kropp till ett annat plan? - Foto: Pixabay

Så här kan ditt medvetande leva vidare efter döden

Publicerades: 25 Jan 2018, 20:05, Uppdaterades: 25 Sep 2019, 10:24

För många känns livet efter döden som en självklarhet, medan det för andra är lika självklart att vi bara har ett liv. Men vad krävs för att medvetandet ska kunna leva vidare efter döden? Och hur skulle det gå till? Här är det vetenskapliga svaret.


Om du skulle fråga 100 olika människor om vad som händer efter att man dör, skulle du troligtvis få minst 20 olika svar. Och trots att mänskligheten haft cirka 125 tusen år på sig, verkar det som att vi fortfarande inte kan komma överens om ett svar. 

Kanske är det en självklarhet för dig att din själ och ditt medvetande kommer att leva vidare efter döden? Eller tycker du att det är löjligt att tro på ett liv förutom det du lever nu? Oavsett var du står, kan man fråga sig vad som faktiskt skulle krävas för att ett medvetande skulle kunna leva vidare på en annan plats, eller till och med, på ett annat plan. 

Någon som ställt sig den frågan är Sean Carroll, fysikprofessor på California Institute of Technology. Efter att ägnat flera år till att forska inom ämnet har Caroll kommit fram till hur det skulle behöva gå till, och vad som skulle behövas för att det skulle vara möjligt. 

Bildkälla: Pixabay

Så här skulle ditt medvetande kunna leva vidare efter döden

För att ditt medvetande ska kunna leva vidare efter att du dött, måste det kunna skiljas från din döda kropp. Så då är frågan, vad består det som du upplever som ditt medvetande av? 

Svaret är att ditt medvetande består av elektroner och atomer i din hjärna. De elektronerna och atomerna skulle alltså behöva förflyttas från din hjärna, till ett annat forum, för att ditt medvetande skulle kunna göra detsamma.

Så finns det någon möjlighet att det skulle kunna hända? 

Enligt Carroll är tyvärr svaret nej.

– Vi har redan utforskat allt som finns att veta om fysikens grundläggande lagar. Och enligt de lagarna och allt som de innebär, finns det inget sätt för informationen i din hjärna att leva vidare efter att du dött. Det är inte som att vetenskapsmän inte redan utforskat ett liv efter döden, säger Carroll i en intervju med Indy100

Men ge inte upp hoppet än. Det kan fortfarande finnas outforskad mark gällande vad som händer med hjärnan när vi dör .

Förra året upptäckte forskare på New York University Langone School of Medicine att hjärnan uppvisar hjärnaktivitet upp till cirka tio minuter efter att en människas hjärta slutat slå. Men vad den hjärnaktiviteten innebär vet man ännu inte.

Den som dör får se, helt enkelt. 

Läs även: Det här händer med din hjärna precis när du dör

TV: Det här händer med din hjärna precis när du dör

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Relaterat
Tror du på liv efter döden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rekordrubin såld i New York

Nytt covidvaccin testas – ska klara mutationer

Ett nytt vaccin mot covid-19 – som kan användas mot muterade virus – testas just nu på människor, enligt ett pressmeddelande från Karolinska universitetssjukhuset.

Sverige inte redo för framtida solcellsavfall

1 timme sedan
Mängden gamla solcellspaneler och vindturbinblad väntas mångdubblas i takt med att solenergi- och vindkraftanläggningar växer. Men Sverige är inte redo att hantera den förväntade mängden av uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad i framtiden, slår Riksrevisionen fast i ny rapport.

Nytt åtal mot Donald Trump

1 timme sedan
USA:s expresident Donald Trump säger att han åtalas i samband med en federal utredning om hur han hanterat hemligstämplade dokument efter sin tid i Vita huset. Justitiedepartementet har inte bekräftat åtalet.

Spökgarn ska städas bort från svenska vatten

2 timmar sedan
På tio platser kring Sveriges kuster ska städinsatser genomföras för att samla in de fiskeredskap som förlorats i sjöar och hav, uppger Havs- och vattenmyndigheten (Hav) i ett pressmeddelande.

Frankrike i chock efter knivdådet

igår 23:24
Läget är fortsatt kritiskt för de fyra barn som attackerades av en man i Annecy. Gärningsmannen har uppehållstillstånd i Sverige, men hade enligt den franske inrikesministern nekats asyl i Frankrike.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.