Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten: De här fem stadierna av kärlek finns det

- 22/02/2018, 19:57 -

I början brukar allt vara perfekt när man träffar någon ny och blir kär. Men när vardagen kommer kan hinder och problem uppstå. Det finns faktiskt fem stadier av kärlek, men har du koll på vilka det är?

Har du ett förhållande eller har varit i ett tidigare så vet du att kärleken är stark till en början men sedan så blir den mer stabil och förändras.

Enligt psykologen Jed Diamond finns det fem stadier av kärleken som varje par går igenom, något som independent har skrivit om.

Vilket är du och din älskling i?

1. Att bli kär

Så det första stadiet är kanske inte så svårt att lista ut, det är nämligen när man blir förälskad i någon. Du kanske har hört "honeymoon period"? 

Ja, det är exakt vad det är.

Diamond berättar att man under det här stadiet projekterar alla förhoppningar och drömmar på ens partner och hen har inga brister. MEN såklart kan inte det här stadier pågå i all framtid...

2. Att bli ett par

Under den här perioden kanske ni flyttar ihop eller skaffar barn och de förändringarna har psykologiska effekter på dig. 

Era liv är mer symboliska och ni känner er som en enhet ihop. Du känner dig skyddad och älskad och att personen verkligen är rätt för dig. 

3. Besvikelse 

Här har vi det. Besvikelsen. Tvivel. Oro. 

Enligt Diamond har det här stadiet mer att göra med tvivel som kommer tillbaka snarare än din partner specifikt. 

Du kanske funderar om din relation kommer att hålla? Du funderar kanske på att göra slut, eftersom du tycker att allt hen gör är irriterande? 

Enligt psykologen så fastnar de flesta paren och bestämmer sig för att göra slut i tredje stadiet.

4. Att skapa äkta kärlek som håller

Om man kommer förbi det tredje stadiet så väntar något bra, lycka. Men även om Diamond inte riktigt går in på hur man tar sig igenom det så råder han folk att göra så här:

– Slut ögonen och försök så mycket du kan trots din motvilja, du kan ta dig igenom det tredje stadiet, säger han.

Han påpekar också att din partner är en människa som alla andra, och att man bör acceptera alla har brister.

5. Förändrar världen med er kärlek

– Du kommer inte vara i en relation med någon person bara för att, du är i ett partnerskap för att tillsammans kunna göra mer. Det kanske är att ni jobbar tillsammans, skriver eller skapar något tillsammans. Det kan vara vad som helst. 

I femte stadiet är ni så pass starka att ni kan använda era styrkor till att göra större och bättre saker. Ni kan jobba tillsammans mot någonting större. 

Hur fint är inte det! En relation som gynnar båda parter men också personer omkring. 

Du kanske också vill läsa om sju meningar du borde hålla koll på om din partner säger? Det kan du göra här! Eller så kanske du vill läsa om saker din partner gör som tyder på att du kanske borde göra slut direkt? Här kan du läsa det

Kanske vill du även göra det här quizet: Svara på tre enkla frågor så gissar vi när du kommer gifta dig

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.