Ibland kan man undra vad ens flytningar betyder
Det här är hur dina flytningar kan se ut och vad de betyder - Foto: Pixabay / TT

Så vet du om dina flytningar är normala – eller om något är fel

Ser det konstigt ut i dina trosor? Luktar dina flytningar illa eller har en konstig färg? Vi har svaret på om något är fel och vad du kan göra åt det.


Så vad är en flytning?

Har du vagina och har sett vätska som kommer från underlivet – då är det troligen en flytning. Det är absolut ingen sjukdom utan helt naturligt och bra! 

Hur ser den ut?

Vanligtvis är en flytning en slemmig, vit eller genomskinlig vätska. Den kommer från slidan och kan lukta lite syrligt. När flytningen torkar kan den skifta färg.

Hur mycket flytningar du får är olika från person till person. 

Om dina flytningar ändrar utseende så har det sin anledning. Det kan vara kopplat till menscykeln och hormonrubbning. Är dina slemhinnor sköra kan du få en varig flytning, skriver Vårdguiden.

Hur ser dina flytningar ut?

Vita/gula 

Detta är en vanlig färg på flytningar. De kan vara både krämiga och rinniga. Det kan variera beroende på var du är i menscykeln.

– Ibland kan de se ut ungefär som mjölk, säger barnmorskan Therese Zetterqvist Eriksson till Nyheter24.

Genomskinliga 

Det är under en kvinnas ägglossning som det kan komma mer flytningar än vanligt. De kan då bli genomskinliga och mer "slemmiga". Förändringen beror på att livmoderhalsen börjar producera en slags vätska som gör att det blir lättare för spermier att överleva i slidan för att sen ta sig fram till ägget.

– Det kan kännas halkigt när du torkar dig med toalettpapper, fortsätter Therese Zetterqvist Eriksson som är Samordnande barnmorska på UMO.se och 1177.se.

Brunaktiga 

Före och efter mens kan dina flytningar vara lite brunaktiga. Det är inget att vara rädd för eftersom det är helt normalt.

– Det kan finnas lite mensblod i slidan, säger Therese Zetterqvist Eriksson.

Gröna/mörkgula 

Den färgen kan vara ett tecken på att något inte är som det ska. Om du har haft oskyddat sex kan flytningens färg bero på könssjukdomarna klamydia eller gonorré.

– Du bör uppsöka ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral så du kan ta reda på vad det beror på.

Gryniga 

Besväras du samtidigt av klåda eller sveda så kan detta bero på svamp.

Rinner det till lite extra när du blir kåt?

Om det är så att du får mer flytningar när du blir kåt är det helt normalt! Det har faktiskt dessutom ett namn: lubrikation. Men de är då mer av den genomskinliga och slemmiga varianten av flytning.

Är du orolig över att du skulle behöva äta antibiotika? Då kan du läsa mer här om bakteriell vaginos. 

Flytningar från penis? 

Om det kommer flytningar urinröret från penis så är det nästan alltid direkt ett tecken på att något inte står rätt till. Det kan bero på en könssjukdom – gå och kolla upp det!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du flytningar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.