Polisstudenter tvingas sluta – är för svaga för att skjuta

- 05/03/2018, 21:08

Kraven för att komma in på polisskolan har sänkts gradvis under flera år. Nu tvingas allt fler bort från utbildningen. Studenterna håller helt enkelt inte måttet.

Det är kris inom den svenska polisen. Samtidigt som uppsägningarna inom kåren ökar anställs allt färre.

Ett sätt att ta itu med problemet har varit att sänka kraven för att komma in på polisutbildningen. Man har bland annat sänkt begåvningskrav och tagit bort krav på b-körkort.

Nytt för 2018 är att flera fysiska tester har tagits bort. Nu slipper studenter att mäta funktionell löpning, syreupptagning, koordination och handstyrka. Att släpa en 70 kilo tung docka är det inte heller krav på, skriver Svenska Dagbladet.

Polisstudenter klarar inte utbildningen
Bild: TT

Problemet är att allt färre klarar sig igenom ett av de obligatoriska momenten: att skjuta med tjänstevapnet. 

På polisutbildningen i Växjö har flera studenter tvingats sluta eftersom de helt enkelt inte har klarat av att avfyra ett tjänstevapen. Anledningen tros vara att studenterna är för svaga.

– Man testar ett mindre spektra av fysisk förmåga. Jag säger inte att det bara beror på det, att flera inte klarat av utbildningen. Men ett test för att avgöra om man har erforderlig handstyrka för att avfyra ett vapen tar 30 sekunder att genomföra. Det är bara att klämma på ett handtag, säger Ola Kronkvist, chef för polisutbildningen vid Linnéuniversitetet, till Svenska Dagbladet.

Krisen inom Polisen

De senaste åren har polisen mött hård kritik. En av anledningarna är att antalet uppklarade brott har minskat kraftigt. Under första halvåret av 2016 hade antalet minskat med 7,3 procent – vilket då var det sämsta på 16 år.

Poliser med tjänstevapen
Bild: TT

Under de fyra senaste åren har allt fler poliser sagt upp sig. En av anledningarna är att den dåliga löneutvecklingen.

År 2014 sade totalt 638 poliser upp sig, året därefter 828. 2016 var hade siffran ökat till 950 poliser, enligt SVT. Första halvåret 2017 sade dessutom 394 poliser upp sig, skriver Metro.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har polisutbildningen för låga krav?