Cambridge Analytica
Cambridge Analytica samlade in data om över 50 miljoner Facebook-användare - Foto: TT/Cambridge Analytica (Montage)

Här är allt du måste veta om Cambridge Analytica-skandalen

Företaget Cambridge Analytica har varit omskriva efter att det avslöjats att de samlat in personlig information om över 50 miljoner Facebook-användare. Och det var bara toppen av isberget. Här är allt du behöver veta om skandalbolaget.


Den senaste veckan har företaget Cambridge Analytica varit i fokus. Efter att visselblåsaren Chris Wiley avslöjat för Observer att bolaget samlat in, eller snarare stulit, personlig data från 50 miljoner användare på Facebook har många oroats över integritetsbrott. Även här i Sverige.

Visselblåsaren. Bild: TT

Men vad är Cambridge Analytica och vad gör de?

Cambridge Analytica är ett privat företag som jobbar med datautvinning (kallat "data mining") och analys av data med mål att sköta snygg och effektiv kommunikation och pr. Fokuset ligger på (främst konservativa) valrörelser.

Media har särskilt uppmärksammat den tidigare vd:n för CA – britten Alexander Nix. Han fick nyligen sparken efter att Channel 4 avslöjat på vilka sätt som Cambridge Analytica har medvetet försökt att svartmåla politiska kandidater och sprida "fake news" på sociala plattformar som Facebook.

De låg bakom president Donald Trumps digitala valkampanj under presidentvalet 2016.

Var CA anledningen till att Trump vann valet? Bild: TT

Är det här nytt?

Nja. Deras tvetydiga metoder har blivit allt mer klara i och med det senaste avslöjandet. Men redan förra året utredde amerikanska kongressen om CA varit involverade i att hjälpa ryska försök att sabotera presidentvalet 2016, skriver Time.

I oktober förra året twittrade Julian Assange att han, genom Wikileaks, fått förfrågan från Cambridge Analytica att gemensamt få fram och publicera Hillary Clintons omtalade raderade mail (läs mer om det här), men att han nekat förfrågan.

På vilket sätt har de jobbat?

Enligt företaget själva så har de bland annat samlat in information (något de kallar för "psykologiska profiler") om 220 miljoner amerikanska medborgare. Det har i sin tur använts för att rikta annonser, information och reklam som ofta handlat om en politisk kandidat. 

I Channel 4:s avslöjande så framkom det att CA arbetat med att främja kandidater i över 200 val över hela världen. Deras före detta vd Nix skröt bland annat om att de använt metoder som utpressning för att få motkandidater att tacka ja till erbjudanden från bland annat prostituerade. Något de senare skulle sprida information om på sociala plattformar.

Den informationen som företaget kommit åt ska i stort sett ha använts för att påverka presidentvalet i USA och Brexit-omröstningen.

Är inte det här olagligt?

Både ja och nej. I Europa finns det striktare lagar om integritet än i exempelvis USA. I Sverige är det olagligt att föra så kallade åsiktsregister där personers politiska profil registrerats. Det är inte olagligt i USA och användes öppet under presidentkandidaten Ted Cruz valrörelse, skriver nyhetsbyrån AP.

I det stora avslöjandet från Channel 4 framkommer det att CA kan ha använt olagliga metoder som "inte går att spåra" för att främja Trump som presidentkandidat. Det var det främsta skälet till att han senare fick sparken som vd.

Vad har Facebook för roll i det här?

Facebook kallade i mars till krismöte med samtliga anställda. De har anklagats för att ha spridit uppgifter "alldeles för lättvindigt" och det spekuleras i att Facebooks informationssäkerhetschef Alex Stamos ska lämna sin post, skriver The Verge.

Facebook har fått stå ut med mycket kritik. Bild: TT

Företagets grundare och vd Mark Zuckerberg har fått kritik, både externt och internt, för att han länge valt att inte uttala sig om skandalen. Facebook har dock valt att helt frånta Cambridge Analyticas möjlighet att samla in data från deras plattform, skriver CNN.

Till slut så lät Zuckerberg sig senare intervjuas av CNN och där medger han att ett fel har begåtts och att Facebook "har ett grundläggande ansvar att skydda människors data". Han tar också på sig skuld för att inte hantera arbetet med "fake news" på rätt sätt. 

Facebooks grundare vill se mer transparent annonsering på plattformen i framtiden och att företaget kommer meddela alla användare som drabbats av den här skandalen.

Har det påverkat oss här i Sverige?

CA hävdar att de varit involverade i över 200 val över hela världen – och SVT kan nu avslöja att flera svenska partier fått förfrågan från företaget. 

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna har sagt att de blivit kontaktade, men att båda partierna har avböjt medverkan. Moderaterna och Sverigedemokraterna har inte avslöjat exakta detaljer, men att ett samarbete vore olämpligt. 

Dessutom finns det alltid en risk att svenska medborgares uppgifter och data finns i den 50 miljoner stora stölden av information.

Hur gör jag om jag är orolig för att min data ska bli insamlad?

Du kan få fram allting som du någonsin gillat, delat eller kommenterat genom att gå in på dina Inställningar och sedan klicka på Aktivitetslogg. 

Om du undrar hur appar samlar in information om dig så borde du verkligen läsa den här artikeln – och följa guiden i hur du stänger av apparnas insamling av data.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig över vad Facebook samlat in?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.