Testen på Facebook samlar in känslig data om dig och dina vänner
It-experter varnar nu användare från att göra quiz och tester på Facebook. - Foto: Facebook/PNGAll/Picjumbo

Varningen: Så farliga är de populära testen på Facebook

Överallt på Facebook syns roliga tester och quiz. Men nu varnar IT-experter för all information som företagen bakom kan samla om dig – och dina vänner. Så här enkelt kan du ta bort informationen som appen tagit del av.


Överallt på Facebook delas diverse tester och quiz – och ett som särskilt delas friskt just nu handlar om hur en skulle se ut som det motsatta könet. Men det finns en kraftig baksida med att ta liknande tester och roliga quiz.

Liknande quiz kan användas för att samla in info om dig. Faksimil Facebook

Det finns många företag som samlar in olika mycket information om användarna. Företaget bakom just det populära "opposite gender"-testet heter Wearetests och är verkligen inte den värsta boven. 

De påstår att de inte skickar någon information vidare till tredje part och samlar "bara" in information om dig som ålder, kön, profilbild och e-postadress. Det står i deras policy

Men det finns andra företag som samlar mycket, mycket mer information om dig – och dina vänner! Redan 2016 dök flera tester upp på Facebook som samlade in extremt mycket känslig data om användarna. Det kan du läsa mer om här.

Bakom många av de andra populära quizen och testerna finns ett företag som heter Social Sweethearts. Det tyska bolaget erbjuder quiz på mer än 40 språk under namnet Nametests.com, men snabbt kan leken bli allvar. Det menar IT-experter som nu varnar Facebook-användare från att göra testerna.

Ett av många tester och quiz från nametests.com.

– När du provar ett av de här roliga testerna ger du samtidigt applikationen tillgång till allt som handlar om dig på Facebook. Den kommer åt all din information och alla dina bilder. Ännu värre är att du samtidigt ger företaget information om alla dina vänner, säger Peter Kruse, expert på IT-säkerhet, till danska Metroxpress.

Det här är all information som du gett till namestests.com på Facebook om du provat några av deras tester (läs slutet av artikeln för att ta reda på hur du tar bort all insamlad data):

Foton, vänner-lista och allt du någonsin delat har appen samlat in.

Exempelvis skulle företaget då kunna använda information om vad du (eller dina vänner) gillat på Facebook för att sedan sälja det vidare till andra företag. Något som företaget bakom Nametests.com dock nekar till.

I ett mejl till danska tidningen BT skriver de:

"Anklagelserna bottnar inte i fakta. Vi kan försäkra användarna om att vi inte säljer information vidare. De kan vara lugna med att deras information är skyddad under tysk lag. Datan används enbart för att optimera våra quiz så att de kan bli mer personliga. 

Användarna kan själva bestämma hur mycket information de vill ge oss. De har också möjligheten att ta bort åtkomsten av data och information."

Du kan faktiskt själv ta bort Nametests rättigheter till din information. Följ de här stegen:

1. Gå in på Facebook och gå till dina inställningar. På mobil klickar du på ikonen längst ner till höger föreställande tre streck och går sedan till "Inställningar" och välj sedan "Kontoinställningar". På desktop klickar du på pilen högst upp till höger och går sedan till "Inställningar".

2. Klicka på "Appar".

3. Gå sedan till "Inloggad via Facebook"

4. Där hittar du nu "nametests.com". Klicka på det.

5. Du kan nu bocka av de saker du inte vill dela med appen – exempelvis foton och vänlista. Det är obligatoriskt att dela din offentliga profil (med information som profilbild och ålder). 

6. Om du även vill ta bort info om din offentliga profil så klickar du först på "Ta bort applikation" – men för att vara helt säker på att din information försvinner borde du kontakta företaget själv. Besök Facebooks hjälpcenter för mer info om hur du gör.

Facebook har den svenska sektionen av Nametest.com över 350 000 likes – vilket skvallrar om att det ändå är extremt populärt här i Sverige. 

Läs också om det hemliga knepet som bedragare använder på Facebook för att lura unga användare.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du göra tester på Facebook?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.