Sugrör i plast
McDonald's i Storbritannien ska förbjuda plastsugrör – och utvecklingen kan bli likadan i Sverige. - Foto: McDonald's/TT (Montage)

McDonald's ska sluta med sugrör i plast – det här ersätter

Snabbmatskedjan McDonald's i Storbritannien ska sluta erbjuda kunder sugrör i plast. Och i Sverige kan exakt samma sak hända. Här kan du läsa om varför.


Det är väl känt att läsken, och särskilt Coca-Cola, smakar annorlunda på McDonald's. Vissa föredrar Donken-colan över burkvarianten, andra inte. Här kan du få reda på varför läsken smakar så annorlunda.

En självklar del av menyn? Bild: McDonald's

Kanske är en annan teori att själva muggen och sugröret i plast gör att känslan blir speciellt. Men det kan det vara slut på nu – för McDonald's i Storbritannien har beslutat sig för att sluta erbjuda sina kunder de ikoniska randiga sugrören i plast.

Självklart kommer inte själva konceptet med ett sugrör att dö ut – istället ska plasten bytas ut mot ett alternativ gjort i papper. Utfasningen av plasten börjar redan i maj, skriver brittiska Metro.

Blir det tomt utan plast? Bild: TT

Dessutom ska sugrören inte vara en självklar del av menyn och de inte kommer ligga framme som vi är vana vid. Eventuellt ska det bli så att kunderna får fråga i kassan efter sugrören om behovet finns.

Nu kanske du helt enkelt undrar: men varför?

Det handlar kort och gott om att McDonald's vill ta sitt ansvar för miljöpåverkan. En högt uppsatt chef inom den brittska koncernen vid namn Paul Pomroy förklarar det så här:

– Det minskade användandet av plast är en stor och viktig fråga – för vårt företag, för hela branschen och för samhället i stort, säger han till brittiska Metro.

Han fortsätter med att säga att "man alltid kan göra mer" och att det är vad McDonald's nu försöker att göra. Förslaget kommer faktiskt från brittiska kunder som vill se ett minskat användande av engångsartiklar i plast. Och här i Sverige håller vi faktiskt med.

I en undersökning som gjordes 2017 av Sifo i uppdrag av Världsnaturfonden (WWF) ville två tredjedelar av svenskarna att engångsartiklar i plast helt skulle förbjudas, skriver SVT. Dessutom så återvanns endast 45 procent av alla plastartiklar i Sverige under det året.

Utfasningen av plastsugrör på McDonald's här i Sverige kommer inte börja samtidigt som i Storbritannien – men det kan komma att hända i framtiden.

– Vi arbetar för att alla våra förpackningar ska komma från hållbara källor. Hösten 2015 uppnådde vi en milstolpe, då alla pappersförpackningar kommer från certifierat hållbart skogsbruk eller återvunnet papper. Vi följer utvecklingen i Storbritannien med papperssugrör noggrant och kan absolut se en liknande utveckling i Sverige, säger Johan von Heijne, presstalesperson för Food Folk och McDonald's, till Nyheter24.

Donken Bild: TT

Sanningen är också den att McDonald's inte är först med att utfasa plastsugrör. I Storbritannien har snabbmatskedjorna Pizza Express och JD Wetherspoon gjort samma sak – och på Island förekommer ingen försäljning alls av plastsugrör.

Visste du förresten att vissa McDonald's-restauranger länge fuskat med återvinningen? Det och 10 andra hemligheter avslöjar tidigare anställda i den här artikeln.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
Skulle du föredra papperssugrör?
Tack för din röst!