Varför är det svårt att kissa med en tampong eller menskopp i?
Här är förklaringen till varför det kan kännas svårare att kissa när man har en tampong eller menskopp i. - Foto: Pixabay/TT

Därför kan det vara svårt att kissa när du har en tampong i

Har du någonsin haft svårt att kissa medan du använder en menskopp eller en tampong? Då är du inte ensam. Här är de tre vanligaste anledningarna till att det blir så.


För många personer som använder sig av tamponger eller menskopp kan det ibland kännas svårt att kissa när man har mensskyddet i. Det är inget ovanligt och kan bero på flera olika saker. 

Här är de vanligaste anledningarna till att det blir så. 

Storleken på tampongen eller menskoppen 

En av anledningarna till att det är svårare att kissa med en tampong eller menskopp i kan vara storleken på menskyddet. Både menskoppar och tamponger kommer i massa olika storlekar för att passa både din kropp och mängden blod som du blöder under mensen. Om det är så att du använder en större menskopp eller tampong kan det trycka på urinröret vilket gör att det kan kännas svårare att kissa, enligt tjejjouren

Mensskyddet sitter för långt ner

Bildkälla: Pixabay

Om du har svårt att kissa med ett mensskydd i, kan det också bero på att mensskyddet sitter för långt ner i vaginan. När mensskyddet inte sätts in tillräckligt långt in i vaginan så kan det trycka på urinblåsan, vilket också gör det svårare att kissa. 

Tampongen ska sitta lite längre in i slidan än vad en menskopp ska, och om du vill läsa mer om exakt hur de ska sitta kan läsa det här

Du är spänd 

Allra sist kan det vara så att du du helt enkelt spänner musklerna i vaginan när du har ett messkydd i, vilket gör det svårt att slappna av tillräckligt mycket för att kissa, enligt tjejjouren.

Är det farligt att kissa med en tampong eller menskopp i? 

Bildkälla: TT

Det är varken farligt att kissa med en tampong eller en menskopp i vaginan. Tidigare har många forskare påstått att kiss är sterilt, vilket inte stämmer helt och hållet. Enligt studier som gjorts på Loyolas vetenskapliga läkaruniversitet, är kisset hos en frisk människa sterilt när det befinner sig inuti kroppen. Men studien visar också att det finns bakterier i urinröret. Det innebär att kisset, på väg ut ur urinröret, blandas med de bakterierna. 

Bakterierna är vanligtvis inte farliga för slidan, så det gör inget om det kommer lite kiss på tampongsnöret eller delar av tampongen. Dock är det bra att byta tampong cirka var fjärde till sjätte timme, enligt OB. Och normalt ska en tampong sitta så långt in i slidan att den inte nås av kisstrålen.

Visste du att cirka 30 procent av svenska kvinnor lider av järnbrist? Något som kan vara särskilt svårt under mensen. Läs om hur du ta reda på ifall att du är en av dem.

TV: Experten förklarar: därför blir du kissnödig efter sex

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde mensskydd vara gratis?
Tack för din röst!