Tisdag 30 Nov
Stockholm

Här är 8 vanliga tecken på att du lider av hormonell obalans

Vilka symptom har man om man har hormonell obalans?
Lider du av hormonell obalans? Här är 8 symptom som kan tyda på det. Foto: Unsplashed/Montage

Minskad sexlust, sömnbrist och depression är några av de vanligaste symptomen för hormonell obalans. Här är fem andra saker som kan tyda på att dina hormonnivåer är ur balans.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Har du tappat sexlusten, fått svårare att sova om nätterna eller fått plötsliga svallningar? Då kan det vara så att dina hormoner är ur balans. 

Våra hormoner påverkar många olika kroppsfunktioner och när de inte är som det ska kan de göra livet ganska svårt. 

Här är 8 tecken som kan vara bra att ha koll på om man tror att man själv har hormonell obalans. 

Depression

Ett tecken på att dina hormonhalter är ur balans kan vara depression, enligt Elle. Depression kan uttrycka sig på olika sätt från person till person, men ett vanligt tecken är att du känner dig apatisk och tappar lust till saker som du tidigare tyckt om. 

Särskilt kvinnor kan drabbas av depression under mensen och graviditeten. 

Sömnbrist

Bildkälla: Unsplashed

Att ha svårt att sova kan vara ett tecken på att hormonnivåerna inte är som de ska, gällande både män och kvinnor, enligt Elle. 

Mindre sexlust

Minskad lust till sex kan tyda på låga hormonhalter hos både män och kvinnor. Kring 50-årsåldern sjunker hormonnivåerna naturligt för de allra flesta människorna, skriver Elle. 

Plötslig viktökning

Om du plötsligt ökar kraftigt i vikt, som främst samlas i magregionen, kan det tyda på en obalans i insulin-och kortisolnivåer. Vid höga hormonnivåer samlar kroppen glukos som sedan lagras som fett runt magen, enligt Womens Health

Svett och svallningar

När östrogen-nivåerna sjunker är det vanligt att man får nattsvettningar och plötsliga svall. Det är allra vanligast för kvinnor kring klimakteriet, enligt Womens Health. 

Humörsvängningar

Bildkälla: Unsplashed

När kroppens progesteron- och östrogen-nivåer är ur balans kan det leda till att man känner sig ångestfylld, ledsen och lättirriterad, enligt Elle.

Trötthet

När man har höga insulinnivåer kan man ofta känna sig väldigt trött, trots att man fått en god natts sömn. Att träna och minska sitt kolhydratsintag kan hjälpa till att återställa insulinbalansen, skriver Elle. 

Sämre minne och koncentrationssvårigheter

Har du blivit sämre på att komma ihåg saker? Kanske har du även fått svårare att fokusera? Då kan det vara ett tecken på att dina kortisol-nivåer är ur balans – något som kan komma till följd av långvarig stress,  enligt Elle. 

Om du känner igen flera av dessa symptom är det bästa att vända sig till sin vårdcentral för stöd och hjälp.

TV: 4 tecken på att något inte är som det ska med din fiffi

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Känner du igen symptomen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela