Slaget vid Hogwarts
2 maj 1998 avslutades andra trollkarlskriget med slaget vid Hogwarts. - Foto: Montage Warner Bros/TT

Därför är 2 maj en viktig dag för alla Harry Potter-fans

Den 2 maj är det Harry Potter-dagen som firas och hedras världen över. Men varför är just 2 maj ett viktigt datum i Harry Potters värld, och vad är det man egentligen friar? Nyheter24 reder ut.


J.K Rowlings böcker om Harry Potter har sålts i över 450 miljoner exemplar på 73 olika språk världen över. Att böckerna och filmerna kom att betyda oerhört mycket för en hel generation är en underdrift. För många barn som var utanför eller mobbade i skolan blev Harry Potters värld en tillflykt. Läs om Eddie som kan ha Sveriges största Harry Potter-samling och hans historia här.

2 maj varje år är det Harry Potter-dagen som firas över hela världen. Men vad innebär det, egentligen?

Det var den 2 maj 1998 som Harry Potter och Voldemort utkämpade sin sista strid mot varandra med Hogwarts som slagfält. På årsdagen hedras offren som dog i slaget vid Hogwarts, men man firar också att ha övervunnit Voldemort.

Men för att förstå hur Harry Potter hamnade där från första början behöver vi backa bandet. Och ja, vi ska försöka förklara det något kort.

Som ni säkert vet lyckades Voldemort aldrig döda Harry eftersom han skyddades av sin mamma Lilys kärlek. Istället studsade förbannelsen tillbaka på Voldemort vilket förvandlade honom till något närmare omänskligt. Kvar var Harry med ett blixtformat ärr i pannan.

Harry Potter – pojken som överlevde. Bild: Warner Bros/Harry Potter

Ända sedan Voldemort var ung hade han strävat efter att bli världens mäktigaste trollkarl. Efter morden och mordförsöket på familjen Potter trodde många att han var död. I själva verket kämpade han för att komma tillbaka, nu starkare än någonsin.  

Missa inte filmen om den unge Voldemort som du kan se här.

Genom skolåren försökte Voldemort komma åt Harry Potter på flera sätt. Minns ni bland annat professor Quirrell, hemligheternas kammare, en viss flammande bägare och slaget på Trolldomsministeriet?

Voldemort bebodde sig i professor Quirrel. Bild: Warner Bros/Harry Potter

När Harry och vännerna Hermione och Ron till slut flydde från Hogwarts inleddes en jakt på alla de horcrux Voldemort har skapat. Horcruxen är objekt som bar på en del av Voldemorts själ, vilka alla måste förstöras för att han ska kunna dö.

Tom Riddle frågade professor Slughorn om horcrux. Bild: Warner Bros/Harry Potter

Det är detta som helt enkelt ledde fram till slaget vid Hogwarts 2 maj 1998. Harry Potter återvände till Hogwarts för att förstöra det sista horcruxet. När Voldemort fick veta detta uppmanade han alla sina anhängare att ta sig till Hogwarts. Målet? Att förgöra Harry Potter.

Men det blev ingen enkel strid. Allt från trollkarlar och häxor och lärare till djur, husalfer, spöken och dementorer slogs mot varandra.

Bild: Warner Bros/Harry Potter

Enligt Harrys och Voldemorts profetia kunde bara en av dem överleva. När Voldemort försökte döda Harry fördes en del av hans själv över till honom. Harry var alltså ett helt oavsiktligt horcrux och skulle han lyckas besegra Voldemort skulle även han vara tvungen att dö.

Under slaget vid Hogwarts kom därför Harry att dö, men också återuppstå och döda Voldemort en gång för alla.

Det goda besegrade det onda. Till slut. Detta blev också slutet för andra trollkarlskriget.

Voldemort besegrades till slut. Bild: Warner Bros/Harry Potter

Det är osäkert hur många som dog i striden vid Hogwarts, men åtminstone ett 50-tal från Harry Potters sida dog. Några av dem var Fred Weasley och professor Lupin.

2 maj har minst sagt gått till historien, både i Harry Potters universum och i vår egen verklighet. Många fans grät när de läste sista sidorna av bokserien och sörjer att deras favoriter dog.

Förra året träffades Uppsala Slug Club för att hålla en minnesstund.

– Det var ändå en hel del karaktärer som stod oss som läsare väldigt nära. Och det är därför vi samlas. För det är skönare att gå igenom det här tillsammans än som enskilda individer, sa medlemmen Björn Lindgren till Nyheter24 då. 

Är du än idag ett stort fan av Harry Potter-skådisarna? Då borde du läsa om när svenska Moa fick träffa Daniel Radcliffe och om Zach som ser precis ut som Harry Potter...

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du Harry Potter?
Tack för din röst!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.