Är det dåligt att hålla sig från att bajsa?
Visste du att det kan vara farligt att hålla sig från att bajsa? - Foto: Unsplash/Emojie (Montage)

Hur farligt är det egentligen att hålla sig från att bajsa?

Har du någon gång funderat på vad som händer i kroppen när du håller dig från att bajsa, fast du känner att du skulle behöva det? Här är svaret.


Brukar du ha som vana att hålla dig från att bajsa när du är på jobbet? Eller kanske du tycker att det är jobbigt att göra nummer två när du är hemma hos din nya babe?

Då borde du nog tänka om. 

Det kan faktiskt vara så att du orsakar skada på din kropp – skada som kan leda till ett liv med permanenta tarmbesvär. 

Kroppens naturliga alarm

En till tre gånger per dag får din tarm sammandragningar. De sammandragningar har som funktion att förbereda din kropp på tömning. När din avföring sedan tagit sig genom tarmen och når sin slutdestination – aka analöppningen – så vidgas analöppningen och nerverna skickar en signal till hjärnan att det är go time. 

Om du inte tar möjligheten i beaktning när signalen skickas från rektum till hjärnan så kan du behöva vänta upp till 12 timmar, eller ibland en hel dag, innan du får en ny sådan signal. Och under den tiden hinner det hända en hel del i magen. 

För med allra största sannolikhet så kommer du fortsätta äta som vanligt, vilket leder till att en massa fortsätter att byggas upp i magen. Något som kan ställa till med en hel del besvär. 

Kronisk förstoppning

Om en större mängd mat samlas upp i magen och inte kommer ut när kroppen känner att det behövs finns det en stor risk att du kan drabbas av förstoppning. Det i sin tur kan leda till svåra kramper och gas som byggs upp i magen. Utöver det kan också tarmen töjas ut när avföringen inte rör sig i den takt som kroppen behöver. 

När avföring befinner sig i slutet av tjocktarmen för länge så absorberar den vatten och hårdnar – något som inte alls är kul när du väl bestämmer dig att gå på toa. Det kan i praktiken innebära allt från smärta till sår i anus när du försöker få ut det och kan ibland behöva behandlas med laxeringsmedel. 

Om mönstret håller i sig för länge så och tarmen är uttöjd under en längre tid så kan skadorna faktiskt bli permanenta. 

Om du ofta är förstoppad på grund av att du inte går på toa när du ska så kan det också bli så att nerverna som signalerar till hjärnan att du behöver bajsa skadas – vilket kan leda till inkontinens. Alltså att gaser och avföring läcker från anus utan att man är medveten om det. 

Låter inte så kul, visst?

Läxan här är helt enkelt: bajsa när du känner att du behöver det. Alla människor går på toan och det är helt naturligt. Det finns ingen skam i att ha en glad mage!

Om du har för vana att hålla inne andra saker som kiss och fisar så borde du läsa: Detta händer när du håller dig – och så farligt är det

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du hålla dig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

1 timme sedan
Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

1 timme sedan
Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

1 timme sedan
Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.