Du behöver inte få panik
Här är anledningen till varför din mens ibland kan vara "svart" - Foto: shutterstock/unsplash

Här är anledningen till varför din mens ibland kan ha "svart" färg

Att ha mens kan vara riktigt jobbigt, och färgen på din mens behöver inte alltid vara klarröd. Så om du har tittat ner någon gång och sett att blodet nästan kan ha en svart färg, så har vi förklaringen till det här.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Om du har mens, så är du nog medveten om hur jobbigt det kan vara stundtals gånger. I alla fall för en del, för andra kanske det inte är så jobbigt alls. Vill du läsa om vad som händer i kroppen under mensen så kan du göra det här.

När det har gått ett par dagar på mensen, så vänjer du dig med hur det är. Och om du har mens så kanske du också vet att mensblod kan se lite olika ut. 

Men det är normalt att mensblodet är annat än rött, enligt Rebecca Brightman som är gynekolog i New York. Hon menar att även "svart" mensblod, inte är något man nödvändigtvis behöver ha panik över, även om det kanske kan kännas läskigt. 

Bildkälla: Unsplash

Svart, eller väldigt mörkt, mensblod brukar vara det blodet som kommer strax innan mensen är slut. Alltså det blodet som har varit i din kropp längst, skriver Cosmopolitan. 

När mensen börjar lite mot sitt slut, så tar det längre dit för blodet att lämna din kropp. Vilket betyder att det hinner oxidera och det i sin tur kan leda till att färger blir mörkbrun eller svart. Så därför behöver du inte få panik om färgen inte är röd. 

Så du kanske har märkt att blodet som kommer i början av din mens är klarrött? Det är för att det är ”färskare” blod menar Brightman. 

Nyheter24 har även skrivit om att färgen på din mens kan avslöja om något är fel, här kan du läsa mer om vad du borde vara uppmärksam på. 

Har du koll på hur många dagar av ditt liv du har mens? Om inte, så kan du läsa om det här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Visste du det här?
Tack för din röst!