Måndag 20 Sep
Stockholm

Så reser du gratis genom Europa i sommar

Ansök för att få ett gratis Interrailkort
En bild på en stad och en glad tjej. Foto: Unsplash

Fyller du 18 i år och sugen på ett äventyr i sommar? EU ger bort 15 000 Interrailkort och ansökningen öppnar idag.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Alla 18 åringar där ute med mycket längtan efter att resa men inte riktigt lika mycket cash, se hit! 

Ungdomar ska få chansen att "förstå Europas mångfald, möta kulturer, knyta nya vänskapsband och hitta sig själva". Det här är ett försöksprojekt som går under namnet DiscoverEU, och om det lyckas är målet att detta ska införas inom hela EU redan år 2020. EU kallar detta för en investering i Europas framtid.

Vad interrailkortet innebär

Detta interrailkort ger dig fri tillgång till Europas järnvägsnät under en bestämd tidsperiod. I Lettland, Cypern och Malta ska andra transportsätt göras tillgängliga då de inte ingår i järnvägsnätet. 

Så för det mesta kommer du resa med tåg, men för att försäkra en bred tillgång till olika platser ska alternativ som bussar och färjor vara tillgängliga med detta kort. Och om ingen annan typ av transport är tillgänglig kan även resa med flygplan tillåtas. 

Detta för att försäkra unga människor som lever i mer avlägsna områden att även de ska få chansen att ta del av detta. 

Bildkälla: Unsplash

Manfred Weber vill ge unga en chans att resa

En av initiativtagarna, EU-politikern Manfred Weber, säger att han vill ge varje 18-åring i Europa chansen att resa och upptäcka. 

– När jag var en ung student var jag så ivrig på att resa runt i Europa. På mina resor mötte jag människor som inte var så annorlunda från mig. Jag lärde mig de små egenheterna som gjorde dem till exempel brittiska, italienska och spanska, skriver Manfred på DiscoverEU:s hemsida.

Under hans resor som ung kände han en gemenskap med de människor han mötte. Och den känslan vill han nu ge unga chansen att få uppleva.

– Jag kände hur jag öppnade mitt sinne på ett sätt jag inte trodde var möjligt. Jag kände mig europeisk. Jag vill att alla ska känna den europeiska gemenskapen.

Ansökan

Om du fyller 18 år i år, är EU-medborgare och bosatt i Europa så tveka inte på att söka. Ansökningen öppnar idag och den hittar du här.

När du ansökt och det börjar bli dags att planera grymmaste tågluffen, kolla in bästa tipsen här.

Har du tågluffat?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela