Uber kommer snart kunna neka fulla användare.
Uber håller på att ta fram ett nytt system som ska kunna avgöra hur fulla användare är. - Foto: Unsplash (Montage)

Snart kan Uber neka passagerare – för att de är för fulla

Brukar du använda dig av Uber efter en utekväll? Då kanske företagets nya teknik kommer få dig att tänka om. Snart kommer det finnas en risk att fulla passagerare nekas skjuts.


Är du en av de tusentals svenskar som tycker att det är smidigt att beställa en Uber på väg hem efter en blöt utekväll? 

Då kan Ubers nya AI-teknik sätta käppar i dina fulla hjul. 

Det är nämligen så att Uber inom snar framtid kommer att använda sig av teknik som kan känna av om du är full eller inte. Och utifrån det, antingen göra det svårare för dig att få tag i en förare, eller till och med helt och hållet neka dig skjuts. 

"Va, men hur ska de veta det?", undrar du säkert. Jo, via ny teknik. 

Den nya tekniken, som Uber också ansökt om patent för, använder sig av artificiell intelligens. 

Så vad är det tekniken mäter då? Jo, den mäter bland annat hur mycket du svajar och hur många gånger du skriver fel på appen. Den mäter också hur långsam du är jämfört med hur du vanligtvis skriver. 

Sedan kan ju platsen som du är på och vilken tid på dygnet det är vara indikatorer som stärker de andra mätningarna. Den slutligen se över bedömningar som du fått av olika förare. 

Om du ska ta en uber hem kan det vara viktigt att tänka på hur mycket det druckit. Bildkälla: Unsplash

Tekniken ska hjälpa förare

Enligt företaget är den nya tekniken framtagen för att kunna avgöra om det finns en risk att passageraren kommer att "bete sig okaraktäristiskt". 

Det innebär alltså att den inte endast är framtagen för att mäta berusning, utan bara "opassande" beteende överlag. I praktiken hoppas företaget att tekniken kommer att kunna skydda förare. 

Om appen känner av att passageraren beter sig stökigt, kan förare informeras om detta, så att de kan välja att inte ta körningen. Förare som känner sig manade att ta körningen ändå kommer också att få välja att göra det. 

Men om det är så att du varit alldeles för berusad, eller om du bettet dig för illa för många gånger, så kan du faktiskt bli nekad helt och hållet. 

Så nästa gång du ska ta en Uber hem efter utekvällen, kan det vara bra att tänka på hur mycket du druckit.  Inte bara för din skull utan också för din Uberchaufförs skull. 

På tal om stökiga bilresor, så kanske du vill läsa om mannen som tog en taxi fån Köpenhamn till Oslo och sedan försökte ta en springnota

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde tekniken appliceras på andra taxibolag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.