Blodmåne
Månförmörkelsen är snart här! - Foto: Pixabay

På fredag kan du se blodmånen i Sverige – här är allt du behöver veta

Den 27 juli får vi vara med om en blodmåne, och den här gången ser vi den på ett sätt vi inte bevittnat på 100 år. Här får du reda på vart du kan se den som bäst och vilken tid!


Nu är den snart här, den sjukaste månförmörkelsen. Århundradets blodmåne är på g och vi är redo – visst?

Men vad är ens en månförmörkelse? Vi vet att det blir rött – men varför?

Månförmörkelse är något som uppstår när en fullmåne flyttar sig in i jordens skugga. Men eftersom att månens bana lutar cirka fem grader runt jorden så måste det till lite speciella omständigheter för att det ska bli just en månförmörkelse. Den klara fullmånen måste infinna sig och månen, jorden och solen ska ligga i en exakt linje. 

Blodmåne. Bildkälla: Pixabay

En total månförmörkelse kan också kallas blodmåne

Det är inte månen eller jorden som skickar ut något ljus. Det är nämligen jordens atmosfär som böjer ljuset. Det röda och orange ljuset har så lång våglängd, vilket gör att det kan passera genom atmosfären och tränga sig in i umbraskuggan, alltså jordens skugga. Det gör då att större delen av ljuset träffar månens yta – som i sin tur gör att månen rödfärgas.

Men hur och vart ser man månförmörkelsen som bäst? Du kommer i alla fall ha tid på dig att se den. Månförmörkelsen inträffar den 27 juli i år och håller i sig i hela 1 timme och 43 minuter. Det är den längsta månförmörkelsen på 100 år, skriver Populär astronomi.

Månen är helt förmörkad från 21.30 till 23.15, i alla fall i Malmö. För när en månförmörkelse inträffar ska man försöka vara så långt söderut man kan, eftersom månen då står högre. Åker man mer norrut kan det bli lite svårare att se månförmörkelsen, då månen är längre ner på himlen syns månen. Självklart kommer alla i norra Sverige också ha möjlighet att se den häftiga månförmörkelsen, men det blir som kraftigast i södra delen.

Passa på att njut

Under månen lyser en ljus stjärna, det är Mars. Om du befinner dig i sydligaste Sverige så kan du se Mars rakt under månen, precis ovanför horisonten. Men det gäller att passa på att njuta. Nämligen är den kombinationen, Mars och månförmörkelse, väldigt ovanlig.

Nyheter24 har tidigare skrivit när det regnade avföring från himmelen, det kan du läsa mer om här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett en blodmåne?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Humanitära kriser får 4,3 miljarder av Sida

Värnamo: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka väster om Värnamo.", skriver polisen på sin hemsida.

Älgsändning lockar tusentals – ger "positiv känsla"

Ofta händer just ingenting. Men precis det är lite av poängen med SVT-succén om älgvandringen. Det passar den svenska folksjälen, säger Göran Ericsson, professor vid SLU.

Biden retar upp – med kannibalanklagelse

Stämningen är avmätt mellan USA och Stillahavsstaten Papua Nya Guinea. Osämjan grundar sig i president Joe Bidens antydningar om att hans morbror ätits upp av kannibaler under andra världskriget.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

1 timme sedan
När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

Åstorp: Polisen rapporterar om rån

1 timme sedan
"Matbutik, Hyllinge", skriver polisen på sin hemsida.