Therese Nyman gav en man hjärt- och lungräddning och under tiden stjäl någon hennes solglasögon
Ambulans och Therese - Foto: Vilhelm Stokstad - TT / privat

Therese försökte rädda en mans liv – då var tjuven framme

När undersköterskan Therese var ute och åt middag med sina vänner ropade plötsligt hennes dotter att en man var skadad och behövde hjälp. Therese ryckte in och försökte hjälpa den kollapsade mannen, för att efter händelsen märka att någon stulit hennes dyra glasögon.


En man föll ihop på gatan och Therese Nyman var en av de snabbaste på plats för att hjälpa ge hjärt- och lungräddning. När hon kom fram till mannen stod det redan människor runt honom och filmade händelsen – istället för att ingripa. 

– Folk saknar empati och man gör inte så när det är olyckor. Det hade lika gärna kunnat vara någon av deras anhöriga. Det är helt absurt och jag är bara irriterad och förbannad. Man borde ge böter åt sådana människor. Det är fruktansvärt. säger Therese till Nyheter24.

Therese var tillsammans med sin dotter och några vänner på en restaurang i Göteborg och Sveriges VM-match mot Mexiko. Plötsligt ropade hennes 8-åriga dotter Tindra att en man ramlat utanför restaurangen och att han behövde hjälp.

Therese såg att mannen fortfarande andades, men sen kände hon plötsligt att hans puls försvann. Therese väninna ringde efter ambulans när Therese började hjälpa mannen.

– Han slutade plötsligt andas och det var så jag började ge honom hjärt- och lungräddning. Jag höll på där en stund medan några var och hämtade en defibrillator.

När de kommer med defibrillatorn startade Therese upp den och märkte att den inte fungerade som den skulle då det först inte kom någon stöt.

– Första stöten fungerade inte överhuvudtaget, det kom bara en svag andra gången. Jag jobbar som undersköterska och har varit med om det här innan, och det är ju bara att göra det bästa man kan. Men det är inte okej. Det ska finnas en defibrillator som fungerar, speciellt när det är så varmt och det kan ske olyckor, säger Therese.

Blev bestulen

Utöver Therese var de några stycken som turades om att ge mannen hjärt- och lungräddning. Men när det var hennes tur att ta en paus och låta någon annan ta över så märkte hon att hennes glasögon var borta. 

– Mina dyra, slipade, polariserade glasögon låg bredvid mig. Men när jag skulle dricka vatten så ser jag att de är borta. Jag kontaktade mitt försäkringsbolag, men jag får inte mycket pengar tillbaka. Jag behöver ju de där för att kunna köra bil.

Trots den hemska händelsen är Therese stolt över sin dotters insats.

Tindra, 8, sprang och hämtade sin mamma när hon såg att mannen behövde hjälp. Bildkälla: privat

– Jag är stolt över att min dotter och hennes vänner kom och hämtade mig. De är mellan 7 och 12 år. Att de sprang in och ropade efter hjälp, och förstod att det behövdes vuxna.

Mannen som Therese försökte rädda avled.

TV: Här sparkar ambulansvårdaren en gravid kvinna i magen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du det är okej att folk filmar vid olyckor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

1 timme sedan
En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.