Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

12-årig flicka har fobi för att äta – "bara en tidsfråga"

- 16/12/2018, 11:10 -

12-åriga Grace Daw, från Widnes, England, har levt med en rädsla att kvävas hela sitt liv, och har svårt att få i sig någon näring på grund av detta. Det enda hon får i sig är glass. chips och jalapenos. Läkarna befarar det värsta.

Janine Daw, mamma till 12-åriga Grace Daw, berättar för The Sun om hennes dotters matfobi. Hon äter nästintill ingen mat. Janine berättar att Grace läkare säger att det bara är en tidsfråga tills hennes inre organ kommer börja stängas av. Det ska ha pågått ända sedan Grace var nyfödd, då hon även då brukade spy upp både bröstmjölk och välling. 

Äter inte mer än en handfull mat

Det kan ta upp till 40 minuter för Grace att få i sig bara en tugga. Och så fort hon äter något med en speciell typ av konsistens behöver hon springa till toaletten för att spy. Grace får inte i sig mer än en handfull mat per dag, så hon blir matad via en slang som går rakt in i hennes mage, som kallas mic-key.

– Hon är otroligt blek och har mörka ringar runt ögonen. Hon ser ständigt sjuk ut och jag känner mig otroligt skyldig, berättar Janine för The Sun. 

Hon fortsätter:

– Men förra året blev jag överlycklig över att Grace åt två chokladbitar från sin adventskalender. 

En ovanlig sjukdom

Några månader efter att läkarna satte dit en mic-key så upptäckte de att Grace led av ALPACA, som är en ovanlig åkomma, då hjärtat inte får tillräckligt med syre. Läkare tror att det är på grund av detta som gör att hon inte kan äta ordentligt. Redan vid nio månader så genomgick Grace en hjärtoperation.

Men efter den åtta timmar långa operationen så märkte mamma Janine att den inte hade hjälpt mycket, då Grace fortfarande inte kunde behålla sin mat.

Fortfarande ingen lösning

Flera psykologer tror att Grace lider av pseudodysphagia, som är en kronisk rädsla för att kvävas. Men trots det har ingen kommit med någon typ av lösning, berättar Janine för The Sun.

Den 48-åriga mamman har tvingats säga upp sig från sitt jobb för att kunna ta hand om sin dotter. 

– Hon lider inte av anorexia eller bulimi. Det här har varit en konstant kamp sedan hon föddes.

Janine har även börjat studera i ett försök att hitta svaret på sin dotters sjukdom.

– Jag studerar så hårt jag bara kan för att försöka förstå den här fobin. Det här har även en stor inverkan på hela familjen. Jag kan bara se på när min familj faller i bitar, berättar Janine för The Sun.


Alla är rädda för något, men enligt en undersökning så finns det vissa saker som är lite läskigare än andra. Nu visar en undersökning vilka de 10 vanligaste fobierna är, läs om dem här.

Har du hört talas om det här förut?