Könssjukdom som kan komma att bli mycket vanligare
Läkare och två som pussas - Foto: Unsplash

Okända könssjukdomen som steriliserar – nu varnar experterna

Vårdkliniker som saknar verktyg för att diagnostisera den okända, men växande, könssjukdomen oroar läkare världen över. Det här vet vi om könssjukdomen MG.


Experter varnar för en okänd sexuellt överförbar sjukdom som potentiellt kan bli mycket mer utbredd än den hittills är, skriver New York Post.

Mycoplasma genitalium, även känd som MG, är en könssjukdom med nästan inga symptom, och påminner mycket om klamydia.

MG, precis som många andra sexuellt överförbara könssjukdomar, kan smitta om du har sex utan kondom. Könssjukdomen kan alltså sluta i ett större utbrott om inte människor blir bättre på att skydda sig under samlag.

Läkaren Paddy Horner vill att ungdomsmottagningar och barnmorskor ska börja utföra test specifikt för den här könssjukdomen, för enligt honom kommer det annars att spridas som en löpeld. Han menar att det inte tillräckligt många test utförs idag.

– Om du inte börjar testa folk för MG så har den potential för att bli en riktigt stor sjukdom inom tio år, säger Paddy till The Telegraph.

Enligt en rapport, som visar att 400 000 australienare led av MG 2015, så blev sjukdomen stämplad som "ett växande problem" av USA:s nationella folkhälsomyndighet.

Läkaren Olwen Williams, ordförande i brittiska föreningen för könssjukdomar och HIV, varnar också för en stor spridning av sjukdomen. Han förutspår att cirka 3000 kvinnor i Storbritannien kommer under de tio kommande åren bli steriliserade på grund av sjukdomen – vilket också kan leda till inflammation i bäcken. 

Ungefär hälften av de som är smittade med sjukdomen får inga symptom. Och om man är en av de som får symptom så visar de sig inte förrän mellan 7 till 14 dagar efter att man blev smittad, skriver New York Post.

Kvinnor kan drabbas av symptom som exempelvis brännande smärta vid urinering eller blod efter samlag. Män kan uppleva ofrivillig urinering.

Om du inte får symptom och inte inser att du är smittad av sjukdomen MG, så kan kvinnor i värsta fall bli steriliserade, eller så kan man bli resistent mot antibiotika.

Könssjukdomen försvinner endast av en sjudagars antibiotikakur. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skyddar du dig?
Tack för din röst!