Bränder sprids i hela landet.
Brandsläckarflyg - Foto: TT / Maja Suslin

Sverige fortsätter brinna – det här vet vi

I den extrema hettan som råder i Sverige är det inte många som missat den stora mängd bränder som sprider sig i våra torra gräs och skogar. Många bränder är utom kontroll och släckningsarbetet fortgår.


SOS Alarm har under fredag eftermiddag uppgett att det totalt pågår omkring 61 terrängbränder i hela landet. De fyra största är i nuläget i Gävleborg, Jämtland, Örnsköldsvik och Dalarna, rapporterar SVT.

MSB uppger att bränderna är mycket större och tar upp fler hektar än branden i Västmanland som spreds 2014.

Både Försvarsmakten och hemvärnet har kallats in.

Stora delar av Europa engagerar sig då Sverige begärt hjälp från bland annat Italien, Danmark, Litauen, Tyskland, Frankrike och Norge. De har skickat allt ifrån personal, helikoptrar och brandbekämpningsflyg. Många hjälpmedel är redan på plats, eller är på väg.

Två italienska brandflyg har under onsdag, torsdag och fredag varit på plats i Härjedalen och Ljusdal.

Två franska brandflyg anlände till Sverige under torsdagen och planen har varit att de skulle börja med släckningsarbetet under fredagens morgon.

Danska och norska brandarbetare bidrar till släckningsarbetet, och de kan även få stöd av helikoptrar från Litauen och Tyskland.

På flera håll i hela landet är läget akut med räddningspersonal och andra frivilliga som i dygn försökt att bekämpa bränderna. Hela 500 fantastiska frivilliga från Försvarsmakten har avbrutit sin semester för att hjälpa till i släckningsarbetet.

Boende och de som just nu befinner sig i Finneby, Gällö, Högbränna, Tallberg, Binnäset, Hanåsen, Huskölen och Björnsjövallen har uppmanats att utrymma. Flera byar har redan utrymts de senaste dagarna.

I samband med bränderna har sammanlagt 12 så kallade VMA, viktigt meddelande till allmänheten utfärdats.

MSB gick under fredagen ut med att det är flertal bränder i landet som inte går att släcka, utan arbetet nu går ut på att stoppa de bränderna från att sprida sig till byar och samhällen.

Eldningsförbud är utfärdat i större delen av landet.

Om du vill hjälpa till så kan du vända dig till din kommun. På krisinformation.se finns mer information. Även Röda korset samordnar frivilliginsatser.

Nyheter24 har tidigare sammanfattat de tidigare bränderna, läs mer om det här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig över bränderna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

1 timme sedan
Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.