Fredag 1 Jul
Stockholm

Agnes begravde sin systers urna – nu har någon stulit den

Någon har stulit Johannas begravda urna.
Gravplats på skogskyrkogården och Johanna Deckel. Foto: TT Tomas Oneborg / Privat

​För bara två veckor sedan gravsattes urnan som innehöll Agnes Deckels systers aska på Skogskyrkogården i Stockholm. Men nu har någon grävt upp och stulit urnan och Agnes vädjar om folks hjälp på Facebook för att få reda på vad som hänt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Agnes Deckels syster Johanna Deckel gick bort för tre månader sedan. Nu, bara två veckor efter gravsättningen, så har alltså någon grävt upp urnan med systerns aska och stulit den.

– Först blev man ju bara chockad. Sedan blir man ledsen. Vi har redan förlorat henne en gång, nu är det som att vi förlorar det lilla vi har kvar också. Det blev som att förlora henne två gånger, säger Agnes till SVT.

Tidigare har det diskuterats tillsammans med övriga familjemedlemmar och personer som stod systern nära att någon skulle kunna stjäla gravdekorationer så som lyktor eller änglar man ställer vid graven. Men aldrig hade de kunnat ana att det här kunde hända.

– Men det fanns inte på världskartan att någon skulle komma hit och sno henne. Det är så omänskligt, det går inte att ta in och förstå, berättar Agnes för SVT.

Såg att något inte stämde

Det var en vän till Agnes syster Johanna som var och besökte graven, och då upptäckte hon att gräset runt graven såg konstigt ut. Hon förstod då direkt att något inte stämde och kontaktade kyrkogårdsförvaltningen som såg att urnan inte var på plats.

– Det var Johannas önskemål att få ha en gravplats som folk skulle kunna komma till för att vara med henne. Jag kände att det var respektlöst mot oss och framför allt mot henne, säger Agnes.

I nuläget vet man inte exakt vad som hänt med urnan eller vem som kan ligga bakom stölden, men händelsen har polisanmälts av Agnes föräldrar.

– Även om vi såklart vill se att någon blir straffad ligger vårt fokus på att få tillbaka Johanna, säger Agnes till SVT.

På Skogskyrkogården står de lika förvånade över situationen som Johannas familj.

– Det här är högst ovanligt, det har aldrig hänt förut. Inte här i Stockholm och troligtvis inte någon annanstans i landet heller, säger Göran Höglund, ställföreträdande förvaltningschef vid Skogskyrkogården till SVT.

Vädjar om hjälp

Agnes ber på hjälp på sina sociala medier för att få reda på vad som hänt med urnan och att familjen bara vill ha tillbaka hennes systers aska.

Hon skriver:

"Någon har alltså snott min döda syster. Detta är inte bara ett grovt brott enligt svensk lag utan det är även så djupt kränkande och respektlöst mot Johanna samt hennes nära och kära".

Nyheter24 har tidigare skrivit hur du ska undvika inbrott i ditt hem, läs mer om det här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.