Tisdag 7 Dec
Stockholm

Varför äter vi kräftor i augusti? Här är anledningen

Känner du till historien bakom de svenska kräftskivorna?
Kräftskiva är en tradition i Sverige. Foto: TT/BJÖRN LINDGREN

Vi svenskar älskar våra kräftskivor i början på augusti. Men känner du till varför vi bjuder in nära och kära till kräftkalas? Här är svaret som du har letat efter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Längtar du till den stundade kräftskivan nu i augusti? Kanske har du börjat planera för fullt för att få till århundradets bästa kräftskiva? Då är du verkligen inte ensam, för i Sverige har kräftskivor blivit en av våra mest älskade traditioner. 

Och vi svenskar äter verkligen många kräftor. Bara under augusti konsumerar vi svenskar hela fem miljoner kilo kräftor. Det innebär att varje svensk i snitt äter ett halvt kilo kräftor under augusti månad, vilket SVT rapporterade om 2017.

Varför äter vi kräftor i augusti?

Men känner du till den bakomliggande orsaken till varför vi svenskar äter kräftor i augusti? 

År 1878 beslutade den svenska regeringen att det skulle råda strikta förbud mot fiske av kräftor under juni och juli i svenska sjön Hjälmaren. Detta efter rädsla att man skulle utrota den svenska kräftan. Kort därefter utvidgade man förbudet till alla svenska sjöar och samtidigt infördes förbud mot kräftfiske från november till och med den sjunde augusti.

Sjunde augusti blev därför nästan en helig dag i och med att det var då som den så kallade kräftpremiären startade i Sverige. Vilket innebar att det blev lagligt att både köpa och sälja kräftor. 1982 genomfördes en lagförändring som innebar att kräftfisket istället skulle börja den första onsdagen i augusti. Förbudet avskaffades helt 1994. 

Svenskarna älskar sina kräftor i augusti. Bildkälla:TT/Lars Pehrson/SvD

När blev kräftskiva en tradition?

Kräftskiva i augusti är för många svenskar ett måste och något som man gör varje år, men det har inte alltid varit så. Kräftskiva så som vi känner till det började bli allt vanligare i början på 1900-talet och först under 1930-talet började man benämna dessa fester för just kräftskiva. 

Idag är det så vanligt med kräftskiva i Sverige att det kopplas till den svenska identiteten. Inte minst går det att se på maten, allra helst ska det vara svenska kräftor som ställs på bordet, västerbottensost och en svensk flagga. Kräftskiva är alltså precis som midsommar en tradition som många efterföljer.  

Informationen är hämtad från Nordiska Museet.

Du kanske även är intresserad av följande artiklar: 

8 saker du inte får missa till din kräftskiva

Så äter du kräftor enklast - 8 enkla steg

Gillar du kräftor?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela