Behåar i olika färger med ett rött kryss över. Christina Schell med svart linne.
Christina vägrade ha på sig behå på jobbet, då fick hon sparken. - Foto: Pixabay / Privat: Christina Schell

Christina 25, vägrade ha behå på jobbet – fick sparken

På Christina Schells arbetsplats uppdaterades klädreglerna. Det innebar bland annat att hon var tvungen att ha behå på sig när hon jobbade. Men hon vägrade de nya reglerna, vilket ledde till att hon fick sparken.


Efter att Christina Schell från Kanada, blev ombedd att ha på sig en behå på arbetstid, gjorde hon tvärtom. Hon blev så arg att hon lämnade in en stämningsansökan för diskriminering mot sin arbetsgivare, istället för att följa chefens nya regler.

– Det är en fråga om mänskliga rättigheter, säger hon till CBC.

Fick inte komma till jobbet utan behå

Christina Schells arbetsgivare uppdaterade klädreglerna, vilket innebar att hon inte fick komma till jobbet utan behå på sig. Som servitris utomhus skulle Christina bära antingen behå eller något slags underställ/undertröja, men hon vägrade.

Och anledningen till att hon vägrade var ganska simpel. Christina använder inte behå för att hon helt enkelt  tycker de är hemska.

Konfrontation

Men Christina lämnade inte jobbet i tystnad, utan hon konfronterade sin chef på Oosoyoos Golf Club – Doug Robb. Dock var svaret hon fick kanske inte riktigt det hon tänkt sig.

Den nya regeln var till för att "skydda henne från medlemmarna", skriver CBC. Chefen fortsatte med argumentet att hen "vet vad som händer på golfklubbar när alkohol finns med i bilden".

Mänskliga rättigheter

Det handlar om lagen om mänskliga rättigheter, nämligen behövde männen på arbetsplatsen inte klä sig lika reglerat.

– Det grundar sig i kön och det är därför det är en fråga om mänskliga rättigheter, säger hon till CBC. Hon fortsätter:

–  Jag har bröstvårtor och det har män också, avslutar hon.

Men behå kan ju verkligen vara obekvämt. Framförallt kan ju vara det svårt att hitta någon som sitter som en smäck. Nyheter24 har tidigare skrivit om flera tips till dig som använder behå. Läs mer om det här för att få svar på dina frågor.

Något du absolut inte ska göra är att sova med behå på dig. Det berättar en läkare för Nyheter24. Här kan du läsa om varför du inte ska göra det. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du ett jobb?
Tack för din röst!