Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ska man borsta tänderna före eller efter frukosten?

Nyheter | 22/09/2018 08:11

En tweet om tandborstning har blivit en riktig vattendelare. Vissa hävdar att det är helt knas att borsta tänderna innan frukost. Andra fattar inte hur någon kan äta frukost utan att inte ha borstat tänderna innan. Men vad är egentligen rätt?

Du kan gå i flera år och ta saker för givet. 

Därför kanske kan kännas som att hela verklighetsuppfattningen går i kras när det uppenbarar sig att något som är självklart i din värld, inte alls är det för någon annan.

Just det här med tandborstning kan tydligen vara en sådan sak.

Vissa är stensäkra på att vi ska borsta tänderna efter frukost. Andra hävdar att det absolut är nödvändigt att borsta tänderna innan frukost.

För en Twitter-användare kom en annorlunda uppfattning om tandborstning som en chock:

Tweeten som framkallat väldigt delade åsikter
Bildkälla: Twitter/@swag_tengil

Det tog inte lång tid innan kommentarsfälten gick varma med starka åsikter kring vad som egentligen är rätt. 

Skilda åsikter om tandborstning innan frukost
Bildkälla: Twitter

Ja, en härlig blandning av spridda åsikter minst sagt. Men vad är egentligen rätt då?

Borsta tänderna efter varje måltid

För att reda ut förvirringen tog vi hjälp av Kåre Buhlin, docent och övertandläkare vid Karolinska institutet.

– Tandvården har en ganska klar uppfattning om att vi ska borsta tänderna efter frukost. Du ska egentligen borsta tänderna efter varje måltid - oavsett om det är frukost, lunch eller middag, säger övertandläkaren.

Han menar dock att förvirringen kring om tandborstning ska ske innan frukost, är för att många kanske tror att bakterierna som har ansamlats i munnen under natten reduceras vid tandborstning. Och att det därför skulle leda till mindre skada när man sedan äter frukost.

– Men det finns ingen anledning att borsta tänderna innan frukost. Den eventuella effekten är högst marginell av att borsta bort bakterier på tänderna som man då skulle få, fortsätter Buhlin.

Tanken är att färre bakterier skulle ge mindre angrepp på tänderna. 

Men den avgörande faktorn för att få hål i tänderna är pH-fallet i munnen. Detta händer oavsett vad du äter och oavsett om du har borstat eller inte innan.

Munnen mår bättre av ett basiskt pH-värde. Därför är det viktigt att borsta tänderna med fluortandkräm efter frukost, så att pH-värdet går upp igen.

Väntetiden är viktig

Tidigare har vi dock lärt oss att det inte är bra att borsta tänderna efter en frukost med mycket sura livsmedel och ett surt pH-värde, såsom till exempel juice. Det kan du läsa mer om här.

– Man blandar ihop det, om du dricker juice ska du inte borsta tänderna minuten efter. Då kan emaljen ta skada. Munnen måste få vila. Om du druckit kraftigt syrehaltiga drycker och borstar direkt efteråt kan det göra en liten skada på tänderna och vid många upprepade tillfällen kan det resultera i ett hål. Däremot är väntetiden mindre viktig om du inte äter så sura matprodukter, menar Buhlin.

Det bästa är alltså att vänta en stund och inte borsta tänderna direkt efter att man har ätit.

– Oavsett när man borstar ska man vänta ett tag mellan matintag och borstning. Äter du exempelvis godis på kvällen ska du vänta ungefär en halvtimme innan du använder tandborsten, avslutar Buhlin.

Så, då har vi rett ut det!

Men det finns ett par andra riktigt vattendelare som alltid sätter igång en diskussion. Men lugn – vi har koll. Vilken sida av polarkakan ska man ta smör på? Och hur ska egentligen toarullen hänga på hållaren?

Borstar du tänderna innan frukost?