Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bilden som avslöjar din ålder – på mindre än en sekund

- 25/09/2018, 21:38

"Min fru och min svärmor" är en av de äldsta illusionerna i världen. Men nu visar det sig att det är din ålder som avgör vad du ser. Så, hur gammal är du?

Vad ser du på bilden? En äldre dam eller en yngre kvinna? Kanske är det så att du ser båda, eller något helt annat?

Illusionen har tidigare gjort oss galna eftersom bilden föreställer två saker. Men nu har det kommit fram något nytt angående vad den visar. Det är nämligen så att det som avgör vad du ser på bilden är din ålder, visar en undersökning som presenterats av Independent

Så hur gammal är du?

Det är faktiskt en av de äldsta illusionerna i världen, men nu visar det alltså sig att det är din ålder spelar in. Det är nämligen den som avgör vad du ser, hur galet?

"Min fru och min svärmor"

För att börja om från början, så är det ju så att du antingen ser en ung kvinna som tittar åt sidan, eller en äldre dam som har en stirrig blick nedåt.

Men ja, när man väl vet att båda bilderna finns i samma, så är det ju självklart ganska mycket lättare att se båda.

Fördomar

Det visar sig dock att en psykologisk studie, publicerad av Scientific Reports, visar på att yngre personer som tittar på bilden ser först den yngre kvinnan och sen efter ett tag den äldre. Men när de visat bilden för äldre personer, så ser de den äldre kvinnan först. Så knäppt eller hur?

Anledningen till experimentet var att se om om det fanns några fördomar av vad man såg först. Och det verkar det ju faktiskt som att det gjorde?

Så, helt härligt nu, vad såg du först? Tantis eller unga kvinnan? Och fuska inte! De som deltog i undersökningen fick bara se bilden i en halv sekund. 

Din ålder avgör vad du ser på bilden.
Vad ser du? Bildkälla: WIKIMEDIA COMMONS

Nyheter24 har tidigare skrivit om bilden på ankan och haren som ska avgöra hur smart du är, men det är helt beroende på vad du ser. Det kan du läsa mer om här.