Man håller sig för magen, bakterier.
Så håller du dig frisk från magsjuka. - Foto: Pixabay

Stort utbrott av magsjuka råder – så undviker du den

Ett stort nationellt utbrott av magsjuka råder i Sverige. Det har orsakats av tarmbakterien ehec och kan tyvärr ge både det ena och det andra av otrevliga symptom.


Källan till magsjukan som brutit ut nationellt, är fortfarande inte lokaliserad. Inte så kul då magsjukan inte bidrar med så god stämning. Kanske är det ovanligt att just en magsjuka är trevlig, men denna bakterie verkar vara snäppet värre.

Denna magsjuka kan nämligen orsaka både blodig diarré och en allvarlig njursjukdom, mindre kul. Men källan till utbrottet verkar tyvärr inte kunna hittas.

Långt ifrån över

Smittan verkar dock ha minskat, vilket kan kännas skönt. Men utbrottet är långt ifrån över. Det är totalt 106 fall som bekräftats bero på samma bakterie, rapporterar Aftonbladet.

Anneli Carlander är enhetschef för övervakning och samordning på Folkhälsomyndigheten. Hon berättar för TT att det absolut är ett av de största utbrotten i landet.

– Vi har utrett en lång rad ledtrådar vad gäller livsmedel men utan att kunna ringa in vad det är som har orsakat utbrottet, fortsätter hon till TT, skriver Aftonbladet.

Slutet av sommaren

Det är i slutet av sommaren som ehechutbrott brukar komma. Det är ju exempelvis då som livsmedel är känsligare för bakterietillväxt, det vi kallar rötmånad. Om du inte känner dig hemma i vad det innebär så kan du läsa mer om det här.

Tvätta händerna

Det är inte så vanligt att ehec-bakterien får utbrott i så stor utsträckning. Någon annanstans som bakterien finns vanligtvis är i idisslares gödsel, så bara att kon får lite bajs på huden gör så att bakterien i sin tur kan spridas vidare till människan. 

Spritt över hela landet

Men nu utbrottet har den här gången varit större än vanligt. Men det är också spritt över hela landet, vilket verkligen inte tillhör vanligheten. Faktiskt är det hela elva landsting och regioner som är drabbade.

– Det är inte alls säkert att vi kommer att komma fram till någonting. Det hade varit jätteintressant och bra att kunna fånga det här, men just nu ser det inte ut som att vi kommer att kunna göra det, säger Carlander.

För att försöka hitta källan har de smittade fått genomgå intervjuer. Men ingen källa är ännu lokaliserad, enligt Aftonbladet.

Så undviker du att bli smittad:

  • Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur eller andra idisslare som till exempel får och getter.
  • Ät inte på rå köttfärs.
  • Stek köttfärs ordentligt, se till att den är genomstekt.
  • Drick inte opastöriserad mjölk.
  • Ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk.
  • Se till att skölja grönsakerna ordentligt, hellre en gång för mycket än för lite.
  • Har du tagit i rått kött? Var noga med att tvätta händerna efter!
  • Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker.

Källa: Livsmedelsverket

En restaurang i Luleå serverade julbord och det resulterade i att 70 personer drabbades av magsjuka, det kan du läsa mer om här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit magsjuk?
Tack för din röst!
Senaste nytt

S: Stoppa nya vinstdrivande friskolor

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".

Stopp i trafiken: Cirkuselefant på rymmen

Bilister i Butte i USA-delstaten Montana fick en redig chock i tisdags.

Putins exfrus hem konfiskerat – Kreml rasar

Kreml rasar över ett franskt beslut att beslagta ett litet palats i Frankrike som ägs av den ryske affärsmannen Artur Otjeretnyj.

Missa inte att ansöka om det här – innan du går i pension

När det är dags att gå i pension är det viktigt att ha koll på hur du går tillväga för att få din pension utbetalad, då det inte sker per automatik. Men vad skiljer egentligen de olika pensionsdelarna åt? I en intervju med Nyheter24 reder pensionsekonomen Dan Adolphson-Björck ut just det.