Tips på hur du klarar en rötmånad.
Såhär förbereder du dig för rötmånad. - Foto: Pixabay

Rötmånaden är här – det här måste du veta för att rädda din mat

Rötmånad innebär att vissa livsmedel håller en kortare period än de vanligtvis brukar. Här kan du läsa hur du förbereder dig för årets rötmånad som inträffar mellan 22 juli och 22 augusti.


Den omtalade rötmånaden är snart här. Men vad är egentligen rötmånad och hur gör man för att inte drabbas av den?

– Rötmånaden är en period som traditionellt börjar i slutet på juli. Det är egentligen väder, värme och fukt som avgör om det är rötmånad för maten eller inte, säger Lukas Linné, pressekreterare på Livsmedelsverket, till Nyheter24.

Vad betyder Rötmånad?

Rötmånad är oftast en period i slutet på sommaren då många livsmedel kan hålla sämre. Det innebär alltså att fuktiga och varma dagar kan bli en utmaning för vår mat. Anledningen är att mögel och bakterier trivs i värme och kan göra oss riktigt sjuka. 

Sunt förnuft

Använd dina sinnen och lita på dem! Titta på maten, ser den okej ut? Lukta på maten, luktar det gott? Känns det inte som att det är något större fel på maten så smaka på den, så kan du undvika att slänga mat som går bra att äta!

Släng inte i onödan

Kyla och hygien är väldigt viktigt när det är varmt och fuktigt. Den varma maten ska alltså hållas varm och den kalla maten ska hållas kyld. 

Genom att tänka på att inte handla eller ta fram för mycket mat på köksbordet, kan man minska matsvinnet. Tas det fram mer mat till middagen än vad som går åt ska man se till att kyla resterna så fort man kan. 

Håll maten fräsch trots värmen 

Livsmedelsverket har själva några snabba tips som kan hjälpa dig undvika magsjuka och göra så att du slipper slänga mat i onödan.

Håll maten kall – Handlar du kylvaror, försök hålla det kallt från butik tills du kommer hem. Hållbarhetstiden kan förkortas om maten står framme i värmen.

Kallt i kylen – Kör en extra grad kallare i kylen. Lagom grader är + 4. Men ta det säkra före det osäkra! 

Hygien – Tvätta händerna när du ska äta eller laga mat för att minska risk för bakterier. Håll även köksredskapen rena, framförallt är du skurit kött och kyckling.

Genomstek – Kött och kyckling gillas av bakterier, försök att alltid se till att det är helt genomstekt.

Kylväskan är underskattad, ta med den på utflykt eller varför inte när du handlar. För att hålla kylan extra länge kan du använda frysta kylklampar.

Något annat som dyker upp mer än någonsin under rötmånaden är bananflugorna. Här kan du läsa om hur du får bort dem.

Har du koll på vad som är frukt, grönsak eller bär? Testa här!

Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du koll på vad rötmånad innebär?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.