Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 myter som du trodde på som barn

Nyheter | 07/10/2018 07:58

När du var liten sa garanterat dina föräldrar till dig att dina ögon skulle bli fyrkantiga om du tittade för mycket på tv. Men stämmer verkligen detta påståendet? Nyheter24 kollar på fem vanliga myter vi fick höra som barn som inte stämmer.

Vi har alla fått höra från våra föräldrar, eller någon annan vuxen, att om vi gör en viss sak för mycket eller för ofta så kommer något farligt att hända. Det kan handla om att exempelvis inte svälja tuggummi eftersom det skulle fastna i kroppen i sju år. Men stämmer verkligen påståenden som detta? Nyheter24 reder ut fem klassiska myter vi trodde på som barn. 

Skela med ögonen

En klassiker som liten var att om du skelade med dina ögon så skulle de fastna i den positionen. Om detta stämmer? Givetvis inte, dina ögon kan inte fastna i en viss position bara för att du tittar på ett onaturligt sätt, skriver Hälsoliv. Sen är det kanske skönare att inte göra det, men det är ju upp till var och en.

Fyrkantiga ögon av att titta på tv

Nej den här myten tror du självklart inte på, för den stämmer ju givetvis inte. Men sen så kan tv-tittande ha en hel del andra hälsorisker, bland annat så har man med hjälp av forskning kunnat se ökade midjemått hos barn, vilket SVT har skrivit om tidigare.

Kramp om man badade direkt efter maten

Minns du den där sommardagen då du precis slängt i dig en pastasallad tillsammans med dina föräldrar på stranden och ska börja ta fart ner mot vattnet? Men du hinner knappt börja springa innan deras högljudda protester kommer? För självklart kan du inte bada direkt efter maten, du kommer ju få kramp. 

Men stämmer verkligen den här myten? Nej faktiskt inte, du får inte automatiskt kramp om du badar direkt efter maten, istället så är det bra att du äter innan eftersom att du då fyller på med energi, skriver Gefle dagblad

Läsa i mörker försämrar synen

Hände det dig någon gång att du som barn satt och läste i ett mörkt rum eftersom du var lite för lat för att gå och tända? Kanske kom din mamma inrusandes och sa åt dig att tända lampan eftersom din syn kunde försämras? Ja vi är inte förvånade att hon gjorde så där för att skrämma upp dig, du kan nämligen få huvudvärk om du läser i mörkret eftersom du måste anstränga dig mer. Men försämras din syn av det? Nej.

Källa: Hälsoliv

Sväljer du ett tuggummi så ligger det kvar där i 7 år

Fick du panik när du svalde tuggummin som barn? För du minns väl att om du sväljer ett tuggummi så kommer det vara fast där i sju år? 

Fast du tror väl inte på detta? Nej vi tänkte väl det, för om du sväljer ett tuggummi så kommer det självklart inte att ligga kvar i magen i sju år. Däremot kan det ta lite längre tid för det att ta sig igenom hela systemet för att sedan komma ut. Men ut, det kommer det i alla fall, skriver Hälsoliv

Nyheter24 har tidigare skrivit om 9 myter om Nordkorea. Är du intresserad att veta mer om dessa hittar du hela artikeln här.

Fick du höra de här myterna när du var liten?