Ett barn som läser en serietidning, barn som tittar på tv.
Vi har alla trott på en hel del myter när vi var yngre, men stämmer de verkligen? Nej de flesta gör faktiskt inte det. - Foto: ANDERS WIKLUND /Henrik Holmberg / TT

5 myter som du trodde på som barn

När du var liten sa garanterat dina föräldrar till dig att dina ögon skulle bli fyrkantiga om du tittade för mycket på tv. Men stämmer verkligen detta påståendet? Nyheter24 kollar på fem vanliga myter vi fick höra som barn som inte stämmer.


Vi har alla fått höra från våra föräldrar, eller någon annan vuxen, att om vi gör en viss sak för mycket eller för ofta så kommer något farligt att hända. Det kan handla om att exempelvis inte svälja tuggummi eftersom det skulle fastna i kroppen i sju år. Men stämmer verkligen påståenden som detta? Nyheter24 reder ut fem klassiska myter vi trodde på som barn. 

Skela med ögonen

En klassiker som liten var att om du skelade med dina ögon så skulle de fastna i den positionen. Om detta stämmer? Givetvis inte, dina ögon kan inte fastna i en viss position bara för att du tittar på ett onaturligt sätt, skriver Hälsoliv. Sen är det kanske skönare att inte göra det, men det är ju upp till var och en.

Fyrkantiga ögon av att titta på tv

Nej den här myten tror du självklart inte på, för den stämmer ju givetvis inte. Men sen så kan tv-tittande ha en hel del andra hälsorisker, bland annat så har man med hjälp av forskning kunnat se ökade midjemått hos barn, vilket SVT har skrivit om tidigare.

Kramp om man badade direkt efter maten

Minns du den där sommardagen då du precis slängt i dig en pastasallad tillsammans med dina föräldrar på stranden och ska börja ta fart ner mot vattnet? Men du hinner knappt börja springa innan deras högljudda protester kommer? För självklart kan du inte bada direkt efter maten, du kommer ju få kramp. 

Men stämmer verkligen den här myten? Nej faktiskt inte, du får inte automatiskt kramp om du badar direkt efter maten, istället så är det bra att du äter innan eftersom att du då fyller på med energi, skriver Gefle dagblad

Läsa i mörker försämrar synen

Hände det dig någon gång att du som barn satt och läste i ett mörkt rum eftersom du var lite för lat för att gå och tända? Kanske kom din mamma inrusandes och sa åt dig att tända lampan eftersom din syn kunde försämras? Ja vi är inte förvånade att hon gjorde så där för att skrämma upp dig, du kan nämligen få huvudvärk om du läser i mörkret eftersom du måste anstränga dig mer. Men försämras din syn av det? Nej.

Källa: Hälsoliv

Sväljer du ett tuggummi så ligger det kvar där i 7 år

Fick du panik när du svalde tuggummin som barn? För du minns väl att om du sväljer ett tuggummi så kommer det vara fast där i sju år? 

Fast du tror väl inte på detta? Nej vi tänkte väl det, för om du sväljer ett tuggummi så kommer det självklart inte att ligga kvar i magen i sju år. Däremot kan det ta lite längre tid för det att ta sig igenom hela systemet för att sedan komma ut. Men ut, det kommer det i alla fall, skriver Hälsoliv

Nyheter24 har tidigare skrivit om 9 myter om Nordkorea. Är du intresserad att veta mer om dessa hittar du hela artikeln här.

Myt
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Fick du höra de här myterna när du var liten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.