Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

9 myter om Nordkorea – vilka är sanna?

Nyheter | 24/09/2018 21:38

Inget internet, förbjudet att bära jeans och du hamnar i arbetsläger om du kollar på amerikansk film. Vi pratar såklart om Nordkorea. Vet du vad som är myter om Nordkorea och vad som egentligen är sant? Vi har svaren.

Det är känt att det är svårt att få kontakt med omvärlden om man bor i Nordkorea. Vill du som medborgare lämna landet, trots att du egentligen inte får, så kommer du att få betala upp mot 70 000 kronor. Men hur är det att leva i Nordkorea?  Via böcker och intervjuer med antingen folk som flytt eller besökt Nordkorea så finns det en del uppgifter uppgifter på vad som är myter om Nordkorea och vad som är sanning.

1. Nordkorea är fullt med svält och fattigdom

I Nordkoreas huvudstad Pyongyang syns detta inte. Det finns inga tiggare och alla har ett jobb och en liten lägenhet. Regimen ger även ut matkuponger till befolkningen så maten är nästan gratis. Dock är det inte lika bra ute på landsbygden där det finns undernäring. 10 miljoner av Nordkoreas 25 miljoners invånare är undernärda, enligt  FN:s världsmatprogram WFP. 1 av 5 barn lider av växthämning på grund av kronisk undernäring.

2. Landet dyrkar sina ledare

Överallt finns det stora väggmålningar av landets grundare Kim Il-Sung, hans son Kim Jong-Il och dagens ledare Kim Jong-Un. Befolkningen har röda pins med ledarna som de har i höjd med hjärtat på blusen eller på sin kavaj. I skolorna börjar eleverna dagen med att repetera fakta om Kim Il-Sung, skrev Svenska Dagbladet tidigare.

Kim Jong-Un
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Bildkälla: TT

3. Du kan se antiamerikansk propaganda överallt

Nej inte riktigt så är det. Tidigare har det funnits affischer med missiler mot Vita huset och Pentagon, men det har nu tagits bort. Du kunde tidigare köpa anti-amerikansk böcker, t-shirts och pins i butiker.  Och i början av september i år fanns det frimärken med USA-hat, men nu verkar det som att allt anti-amerikanskt är borta, i alla fall för tillfället. 

4. Jeans är förbjudet

Det är strikt vad man får bära för kläder i Nordkorea. Märken så som Nike eller Adidas kan du glömma helt. Även jeans är förbjudna och tjejer får inte bära något annat än kjol eller klänning i skolan. 

Nordkoreansk proaganda
Du kan se propaganda på flera ställen i Nordkorea. Bildkälla: Vincent Yu/TT

5. Galen kontroll

Ja, regimen har superkoll på medborgarna från de att de föds. Staten bestämmer vad människor ska studera, bo och vad de ska jobba med. 

Ni kanske kommer ihåg 22-årige Otto Warmbier. Han var på resande fot i Nordkorea och rev ner en affisch. Det slutade med att han greps och fängslades i 17 månader. Den 13 juni 2017 fick han komma hem till USA. Under de 17 månader han var fängslad låg han 15 månader i koma och avled 19 juni 2017.

6. Alla  har samma frisyr som Kim

Enligt tidningen Guardian så måste alla pojkar ha samma frisyr som Kim Jong-Il. Det finns alltså ett begränsat antal frisyrer som du får bära och att färga håret finns inte på världskartan. Du ska även ha kort hår eftersom längre hår visar att du inte är speciellt intelligent, enligt nordkoreanska studier.

7. Inget internet och sociala medier

Som invånare i Nordkorea är det sällsynt att ha tillgång till internet. Oftast är det myndighetspersonal som använder nätet. 2016 blockade regeringen användandet av Facebook, Instagram, Youtube och Twitter. 

8. All amerikansk film och musik är förbjuden

Jimmin Kang är en av de personer som har lyckats fly från Nordkorea. I en intervju med Independent berättade han hur det var att leva i landet. Amerikansk musik och film var förbjuden, men många smygtittade trots att det kunde kosta deras liv.

9. Dejta offentligt

Jimmin Kang berättade också i intervjun hur det var att dejta i landet.

 – Du kan inte pussas eller kyssas offentligt. Det är visserligen inte olagligt, men det är inte kulturellt accepterat. Sen så ska man inte ha sex innan giftermålet, berättade han för Independent. 

Och om du kollar på porr, som är förbjudet i landet, kan det leda till ett längre straff i ett arbetsläger.