Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är de galna föremålen som svenskar spolar ner i toaletten

Nyheter | 10/10/2018 20:18

Har du någonsin funderat på vilka galna grejer som spolas ner i toaletter runtom i landet? Här är artikeln som besvarar din fråga.

De allra flesta av oss vet att det inte är bra att spola ner saker som tops, tamponger eller bindor i toaletten. Ändå verkar det som att svenskar har lite svårt att veta vad som ska spolas ner och vad som platsar i soptunnan. 

Om det inte är så att du råkar ha någon sorts unik, högteknologisk toalett så ska bara tre saker spolas ner i dina avlopp: Kiss, bajs och toalettpapper. Men det kommer nog inte som en förvåning att det är mer än det som hamnar på rengöringsverket.

Käppalaförbundet, som renar över en halv miljon svenskars avloppsvatten har samlat på konstiga föremål som spolats ner i toaletter runtom i landet. Och bilderna väcker en hel del frågor. Som exempelvis, vad är det som händer? Och, i vilket tillstånd befinner man sig i när man känner att det är en bra idé att spola ner en golfboll?

Saker som spolas ner i toaletten.
Varför inte spola två rakhyvlar, när man ändå håller på? Faksimil: Käpalla
Saker som spolats ner i toan.
Hur dåligt måste samtalet vara för att man ska slänga mobilen i toaletten? Faksimil: Käppala
Saker som spolas ner i svenska hem.
Visste du att det finns bläckfiskar i svenska avloppsrör? Faksimil: Käppala

I den udda samlingen hittar man bland annat en mobiltelefon, en fotskrubb, flera rakhyvlar, nycklar, golfbollar, en hel tandkrämstub, och en pantflaska. Och nu är det ju så att majoriteten av sakerna troligtvis tappats av misstag i toaletten, innan de spolats. Men det är viktigt att faktiskt tänka efter innan man slänger saker i toan. 

Trots att Käppala, enligt deras hemsida, "bara" ansvarar för en halv miljon svenskars avloppsvatten så spolas det årligen upp nästan 900 ton skräp i reningsverkets rensgaller. Om man tar i beaktning de nästan 10 miljoner svenskar som bor i landet, då utgör de 900 tonen bara en tjugondel av allt skräp som spolas ner varje år. 

Så vad får man egentligen spola ner? Det är ganska simpelt.

Spolas: 

  • kiss
  • bajs
  • toalettpapper

Spolas inte: 

  • all annat

Och så är det med det. 

Kom också ihåg att tamponger och binder ska slängas i soptunnan, två saker som många väljer att spola ner i toan. En annan sak som många spolar ner i toaletten är snus. Här kan du läsa om varför du verkligen inte borde göra det.

Är du noga med vad du spolar ner i toaletten?