Om döden hade ett Instagram-konto hade det kunnat se ut så här.
Vad händer egentligen med Instagram-kontot när du där? - Foto: Unsplash/Nyheter24

Det här händer med ditt Instagram-konto när du dör

Förhoppningsvis har du många lyckliga år kvar. Men om det allra värsta skulle hända och du plötsligt lämnar jordelivet – vad händer då med ditt älskade Instagram-konto?


Visst vore det tråkigt om Instagram-kontot bara försvann när du dör?

Instagram är ju, som du så klart känner till, otroligt populärt världen över. Många lägger ner timmar varje dag på sitt konto, och inget hamnar där av en slump. Så om du plötsligt (ta i trä) skulle trilla av pinn kanske du inte vill att allt bara ska raderas? Eller att någon annan, typ din pappa, kan ta över och börja lägga upp saker?

Du kan vara lugn, det varken försvinner eller överlåts till någon annan.

Det här händer med kontot om du dör

Instagram får inte automatiskt reda på om någon går bort, kontot är kvar som vanligt om inget görs. Istället måste någon i den avlidna personens närhet anmäla dödsfallet till Instagram (via Instagrams formulär). 

Men det går inte att anmäla vem som helst som avliden. Instagram behöver någon form av bevis på att personen i fråga faktiskt inte lever längre. Som bevis funkar till exempel en dödsannons eller eller en länk till en nyhetsartikel som handlar om dödsfallet.

Vad händer sen?

När Instagram har godkänt de anhörigas begäran görs kontot om till en så kallad minnessida. Det innebär inte att någon annan kan logga in på kontot, och det ser egentligen inte alls annorlunda, jämfört med ett vanligt konto. Det finns ingen information på kontot som avslöjar att personen inte längre lever, det ser ut som en helt vanlig Instagram-profil.

Den största skillnaden är att en minnessida inte dyker på i Instagrams offentliga utrymmen, som till exempel explore-sektionen.

Ett minneskonto kan inte ändras på något sätt. Likes, följare, taggar, bilder och kommentarer kommer att vara kvar, precis som det såg ut när personen levde.

Så ditt älskade Insta-konto kan faktiskt leva vidare även om du själv inte gör det.

Det ser alltså inte ut så här på en död persons Insta. Bildkälla: Unsplash/Nyheter24

Går det att ta bort ett konto som tillhör en död person?

Det kan ju vara så att man bara vill ta bort en profil som tillhör en avliden familjemedlem, och det går faktiskt. 

För att Instagram ska godkänna det måste man skicka in dödsattest, men även födelsebevis på den avlinda samt ett bevis på att man företräder dödsboet (här fyller man i det formuläret hos Instagram). 

Vad som händer efter döden är ju ett spännande ämne, och än länge är det ingen som riktigt exakt vet svaret. Forskare har länge försökt ta reda på om det går att låta medvetandet leva vidare även om kroppen dör – här kan du läsa vad en professor har att säga om det

Men än så länge kan vi nog inte räkna med att kunna ladda upp hjärnan på en hårddisk när vi kolar – därför kan det vara bra att veta vad som händer med ditt Snapchat-konto efter döden; läs om det här

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du Instagram?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.