Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Influensan är här – så undviker du att bli smittad

Nyheter | 16/10/2018 20:22

Vad är egentligen influensa och hur sjutton skyddar vi oss från detta ruggiga virus? Det finns faktiskt några knep! Nyheter24 listar hur du undviker att bli smittad av influensa.

Det är en ruggig tid vi har framför oss med mycket kyla och grått väder. Vissa kan ju uppskatta när det blir lite kallare ute. Men något som kanske inte någon uppskattar är den ökända influensan. Usch och fy.

Vi vet att influensa kan få en att må väldigt dåligt. Det jobbiga är också att det orsakas av virus, så ett av de bästa botemedlen, om man blivit sjuk, är faktiskt att vila.

Influensa smittar på fler sätt än vad man kan tro. Det är faktiskt lite obehagligt. Här kan du läsa mer om det.

Så vad är egentligen influensa och hur skyddar vi oss egentligen från viruset? Det finns faktiskt några enkla knep som du kan tillämpa.

Säsongsinfluensa

Influensa får man av virus som faktiskt kommer till Sverige varje år. Så att undvika själva viruset helt verkar inte gå? Men att bli smittad går att undvika, tur det. 

Man kan också kalla det för säsongsinfluensa, men vanligaste tiden att bli smittad är vinterhalvåret. Och hur man märker att det är just influensa är ganska lätt. Influensa för nämligen med sig många symptom. 

Symptom

Halsont och hosta exempelvis kan ju bero på många saker. Men det är faktiskt bara två av symptomen man får av influensa. Sen har vi andra vanligheter som plötslig hög feber, huvudvärk, muskelvärk och till och med röda ömmande ögon.

Det låter ju inte så trevligt och kanske något man verkligen inte vill råka ut för? Nej vi tror nog att man helst slipper det.

Hur du minskar risken att bli smittad?

  • Har du möjlighet så använd handsprit. Ha gärna med dig en hela tiden, så att du ständigt är redo.
  • Oavsett hur "ren du än är" så bör du undvika att händerna rör vid ögon, näsa och mun.
  • Är någon i din omgivning sjuk? Undvik nära kontakt med den personen, hur jobbigt det än må vara. 
  • Men det absolut viktigaste: Tvätta händerna ofta. Inte bara med vatten, utan använd tvål också. Och vi påminner igen, glöm inte handspriten!

Smitta inte

En annan grej som inte är särskilt schysst är ju att smitta någon annan. För om dagen kommer, då viruset bryter ut, trots att du följt alla tips och råd. Ja, då är det ju tyvärr redan försent. 

Hur du undviker att föra smittan vidare?

  • Samma gäller här som att undvika att bli smittad. Tvätta händerna riktigt noggrant, det är verkligen a och o.
  • Handsprit är riktigt bra i det här läget också.
  • Hostan och nysningarna kan vara fruktansvärt jobbiga, men försök håll dem i armvecket. Tycker man det är äckligt kan man ha en näsduk eller liknande, men då är det viktigt att du slänger den sen.
  • Stanna hemma! Varken jobbet eller skolan vill ha influensa. Så länge du har feber och känner dig dålig är det bara att ligga inne i sängen och vila. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att någon som faktiskt kan göra dig sjuk är din chef, som du kan läsa mer om här. Men då handlar det ju kanske inte riktigt om influensa.

Källa: Vårdguiden

Har du haft feber någon gång?