tjejer
Det andra syskonet i familjen är värst! - Foto: Pixabay

Bekräftat: näst äldsta syskonet i familjen är värst

Är du äldst av dina syskon? Grattis, då kan du vara lugn. En ny undersökning visar nämligen att det är andra syskonet som är värst i familjen.


Om du har ett eller flera syskon så vet du nog innebörden av syskonrivalitet. Som barn bråkade ni kanske mycket och tävlade om allt som gick att vinna och i dag är ni bästa kompisar? Men trots att syskonrelationen kanske har blivit bättre under åren så finns den där lilla rivaliteten ändå kvar. Känner ni igen er? 

Men vem är det egentligen som har "vunnit priset" och vem är det egentligen som är värst?

Andra syskonet är värst

En ny undersökning som MIT-ekonomen Joseph Doyle och hans kollegor gjort visar att det är barn nummer två i syskonskaran som är absolut värst, skriver Cosmopolitan.

Studien bygger på tusentals bröder i Europa och i USA där man lätt kunnat se att "second-borns" är 25-40 procent mer benägna att hamna i trubbel.

Vidare visar rapporten att de barn som föds som nummer två har större tendens att missköta sig. Och det är framförallt killar som är villiga att göra mer uppror än sitt äldre syskon.

Olika förebilder 

Ett svar på detta kan vara att det förstfödda syskonet från start alltid har fått mer uppmärksamhet av föräldrarna sedan sina första andetag i livet. 

Barn nummer två däremot har alltid haft någon annan där sedan dag ett och har under uppväxten känt att de fått "kämpa" för att få uppmärksamhet av sina föräldrar, skriver Cosmopolitan.  

En sak som kan göra att det näst äldsta syskonet blir värst är syskonens olika förebilder. Bildkälla: Pixabay

Till National Public Radio berättade Joseph mer om vad han och kollegorna kommit fram till med sin undersökning, däribland att alla syskon haft olika förebilder under uppväxten. 

"Det förstfödda barnet har vuxna som förebilder och det senare födda barnet har snarare en irrationell och omogen person som förebild, det vill säga sitt äldre syskon", har Joseph bland annat sagt till National Public Radio.

Vet du vilket syskon som med störst sannolikhet kommer att bli chef i framtiden? Nyheter24 har tidigare skrivit om just det. Läs mer om det här! 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.