Stockholm

Forskare: Därför avskyr vissa att kramas

Två personer kramas. två skakar hand. en kille och tjej kramas.
Det finns en förklaring till varför vissa personer avskyr att kramas. Foto: Unsplash / Pixabay

Vissa gillar att kramas mer, vissa mindre och vissa inte alls. Det är ju såklart inget fel på någon utav oss. Men enligt forskare finns det en förklaring till varför det är på så vis.


Läs mer

Kanske har man någon gång hoppats mer än någonsin på en kram men bara fått en klapp på axeln? Eller kanske har man en partner som säger att hen älskar en men visar det inte fysiskt? Det finns ett svar på varför.

För visst har det hänt att man gått mot en person med öppna armar men endast fått en hand tillbaka? En anledning till att man blivit avvisad, kan faktiskt vara att personen du möter helt enkelt inte gillar att kramas. Och nu har forskare kommit fram till att det finns en anledning till varför man inte skulle tycka om det.

Vetenskaplig förklaring

Forskare har nu tagit reda på anledningen till att vissa människor avskyr att kramas. Ja, det finns alltså en vetenskaplig förklaring.

Enligt experterna kan en persons bakgrund och uppväxt vara förklaringen till om man älskar eller hatar att kramas.

– Kramning, klapp på ryggen, eller att hålla armkrok med en vän, är en slutprodukt av våra tidigare barndomsupplevelser, säger Suzanne Degges-White, som är en professor i familjerådgivning och utbildare i familjerådgivning vid Northern Illinois University, rapporterar Indy 100.

Indy 100 rapporterar från en studie från 2012 som visar på att om man är uppväxt med kramgoa föräldrar och kramiga folk i ens närhet är det stort sannolikhet att man för kramarna vidare senare i livet.

Obekväm av tanken på en kram

Suzanne Degges-White menar att personer som inte får många kramar av föräldrarna under sin uppväxt, kan resultera till att bara tanken av en kram kan göra dem obekväma.

Motsatt effekt

Nu kanske det här låter heltokigt, eftersom det precis menats att man blir icke-kramig om man inte får några kramar. Men har man som barn inte fått några kramar alls, så kan det också leda till att man senare i livet blir superkramig, skriver Indy 100.

Ja, nu skapade vi lite förvirring kanske, men är det så att du växt upp helt utan kramar så kan det alltså ha en motsatt effekt.

Kramare möter icke-kramare

Men hur gör man som en person som gillar att kramas om man möter någon som inte gillar att kramas? Det kan faktiskt vara klokt att hoppa över kramen helt. Spara den istället till någon annan som vill ha den!

Visste du att ett av de mest farliga platserna att vistas på är hemma? Jo, det är sant. Nyheter24 har tidigare skrivit om det och vilka rum som är farligast. Det kan du läsa mer om här.

Tycker du om att kramas?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.