Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Studie: Risken för hjärtinfarkt ökar när det blir kallt

Nyheter | 31/10/2018 21:57

Nu kommer kylan. Var försiktig och klä dig varmt och ordentligt. Risken för hjärtinfarkt ökar när temperaturen sjunker.

Kylan smyger sig på över landet och det ruggiga vintervädret är verkligen på ingång. Tropiska orkanen Oscar närmar sig Sverige och SMHI har gått ut med flera varningar. Det är dags att hålla i hatten. 

Farligt med kyla

Men kanske passar det bättre med en riktigt varm mössa och vantar, istället för en hatt? Hatten är ju kanske inte lika värmande, och i det kalla ruggvädret är nog ett par långkalsonger passande. Det kan dessutom vara farligt med kyla.

Ja, en ny studie som gjord i Skåne visar att kyla faktiskt ökar risken för hjärtinfarkt, rapporterar SVT.

Studien har letts av två personer, David Erlinge som är överläkare i kardiologi på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet och Moman A Mohammad, läkare på Skånes universitetssjukhus och doktorand vid Lunds universitet.

Tydligt samband

– Det har pratats om hjärtinfarkt och den eventuella kopplingen till väder i nästan 100 års tid, säger David Erlinge, till SVT. 

De kopplingarna gjorde att de insåg vilken möjlighet de hade att undersöka situationen i Sverige.

Personerna som bör vara extra försiktiga är främst de personer som har hjärtproblem sedan tidigare.

Från 1998 till 2013 finns 274 000 registrerade hjärtinfarkter och forskarna förde samman infarkterna med väderdata från SMHI. Sambandet mellan risk för hjärtinfarkt och dagar med lite kyligare temperatur är solklart.

– Risken var 14 procent högre att drabbas av hjärtinfarkt vid nollgradigt väder än vid 20 grader, fortsätter David Erlinge till SVT.

Förberedelser

En sak som personer med hjärtproblem ska tänka flera gånger extra på är att klä sig varmt.

– Patienter med hög risk för hjärtinfarkt, till exempel äldre personer som haft hjärtinfarkt tidigare, kanske ska undvika att gå ut när det är riktigt dåligt väder. Eller åtminstone klä sig väldigt ordentligt så de håller sig varma, avslutar David Erlinge.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 21-åriga Martin som fick utslag varje gång det blev kallt. Det visade sig att han var allergisk mot kyla, som du kan läsa mer om här.

Tycker du om kyla?