Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Martin, 21, är allergisk mot kyla

- 10/10/2018, 22:47 -

Martin Ellingsen Rystad​, 21 år gammal, fick utslag och svullnade upp när det blev kallt ute. Utslagen kliade något fruktansvärt och tillslut fick han svar på vad felet var. Han var allergisk mot köld.

Visst är man inte ensam om att klaga lite på kylan ibland. För det ju faktiskt inte alltid så kul att frysa om tårna. 

Men någon som tycker att kyla är något tråkigare än en annan är norske Martin Alexander Ellingsen Rystad, han är nämligen allergisk. Ja, du läste rätt. 21-årige Martin är allergisk mot kyla och måste därför vistas inomhus när temperaturen går mot minusgrader.

Men enligt Anna Bistrup som är sjukvårdsrådgivare i Norges astma- och allergiförbund, så är inte Martin ensam. 

– Vi lever i ett kallt land, och det finns många tusen som upplever detta. De flesta reaktionerna kan vara milda, men i några få fall kan livshotande reaktioner uppstå, säger hon till norska TV 2.

Vissa kan ha något mindre symptom någon gång, men för Martin är det tyvärr värre. 

Kliade på hela kroppen

Det hela började i nionde klass när huden blev alldeles röd och det kliade på exakt hela kroppen. Innan dess hade han levt ett helt normalt liv.

Men eftersom symptomen främst dök upp när han hade joggat utomhus, så tog han för givet att det var en reaktion på hans tillfälliga utomhusträning. Men det var värre än så, i gymnasiet spårade det nämligen totalt för Martin.

– Då fick jag plötsligt stora svullnader och andningssvårigheter, utan att förstå vad som var orsaken, säger Martin till norska TV 2.

När han sedan kontaktade en hudspecialist för att få hjälp gick han därifrån utan att ha blivit klokare, för specialisten såg nämligen ingenting konstigt alls med Martin.

Allergisk chock

Martins symptom är en allergisk chock. Han berättar att han sväller upp, det kliar och han tycker själv att han ser ut som ett plommon.

När Martin en dag var på väg till bussen kände han att symptomen kom krypandes. Snabbt sprang han hem igen där han mötte sin mamma som inte hade hunnit åka till jobbet ännu.

Martin sa att han mådde dåligt och satte sig på soffan och var helt livlös, enligt Martins mamma Katja Ellingsen. När hon inte längre kunde känna Martins puls ringde hon ambulans som körde dem till akuten.

Ett år senare, efter flera år i ovisshet, fick Martin diagnosen köldurtikaria. Och det är alltså en typ av nässelutslag som orsakas av köld.

Flytta utomlands

Eftersom Martins kropp inte klarar av kylan fick han hoppa av skolan och bosätta sig utomlands, där det är lite varmare. 

Enligt Anna Bistrup så är det antagligen ett stort antal människor som drabbas av detta, men som inte söker läkarvård för det.

– Om du får en chock av kyla, som faktiskt är en allvarlig reaktion, så är det samma behandling som med en allergisk chock. Utan behandling kan cirkulationsfel och ångest förekomma, berättar hon för norska TV 2.

Här kan du läsa mer om köldallergi och om vilka symptom du ska hålla koll på!

Nyheter24 har tidigare skrivit om en ovanlig barnsjukdom som ska vara tillbaka. Här kan du läsa mer om vad den innebär och vilka symptom du bör hålla koll på.

Är du allergisk mot något?