Norrsken i nästan hela landet ikväll

- 03/11/2018, 21:45 -

Klä dig varmt! Det är dags att gå ut och vänta. På vad? Det vackra norrskenet. För ikväll har du chansen att se det. Ja, ikväll kan norrsken synas i större delen av landet. Anledningen till det är mycket solaktivitet och klart väder.

Det otroligt vackra fenomenet norrsken är bara några timmar bort. Men vad är det för något? Det är faktiskt ett resultat av farliga partiklar som slungas mot jorden från solen. Den allmänna termen för själva ljusfenomenet är polarsken. 

Kan synas inatt

Ja, det är en riktigt stark solström på ingång att träffa jorden. Vad innebär det? Att vi har chansen att få se norrsken!

Och än är det ju inte för kallt för att gå ut och invänta den? Dags att sätta på dig långkalsongerna, ladda batterierna till både kamera och mobil och ge dig ut. Sen är det bara att vänta.

– Just nu går vi i väntans tider. Vi har slagit lite på stora trumman, säger Jörgen Tannerstedt, fotograf och en av personerna bakom hemsidan Norrsken Sverige, rapporterar Norrköpings Tidningar.

När kan man se det?

Ja, just exakt vilken tid vi kommer kunna se norrskenet är fortfarande oklart. Men det rör sig om några timmar. Eftersom det är sagt att det kommer under senare delen av kvällen. Är du beredd?

Men i Östergötland och i södra Småland ska det tyvärr bli lite molnigt under kvällen. Men det finns ändå en chans, så dags att kliva ut och hålla ögonen öppna!

– Moln är klurigt. Det ska helst vara hyfsat klart åtminstone. Månen kan ibland ställa till problem med kontrasten på himlen, men i natt kommer den vara helt borta fram till halv ett-tiden. Så det är väldigt bra förutsättningar, avslutar Jörgen Tannerstedt, skriver Norrköpings Tidningar.

Vart?

Det är faktiskt i nästan hela Sverige som vi kommer kunna ha möjligheten att se norrskenet ikväll, uppger TV4. Anledningen till varför det finns så stor chans att se det ikväll är mycket solaktivitet och klart väder, samtidigt som det inte är något månsken. Resultat: Härliga och riktigt bra chanser att se norrsken.

Väntans tider

Facebook-gruppen Norrsken skriver att det är i väntans tider, men att det kommer dröja ett tag innan det sätter igång. 

Skärmdump på Facebookgruppen Norrsken
Ikväll kan vi se norrsken. Bildkälla: Faksimil Facebook

Men de uppmanar oss att sätta vårt norrskenstålamod på prov!

"Vi på Norrsken håller koll på datan och postar så snart vi ser en förändring och något är på gång", skriver gruppen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Patric som fångade norrsken på film och det är helt otroligt vackert. Här kan du läsa mer om det och se hela videon.