Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Vegetarisk julmat: 3 härliga klassiker i ny tappning

Nyheter | 07/11/2018 19:14

Är du precis som många andra trött på vanlig julmat utan överraskningar? Varför inte prova några nya vegetariska rätter gjorda på solrosfrön och aubergine. Laga, smaka och imponera med dessa tre vegetariska recept.

De senaste åren har den traditionella julmaten fått sällskap av fler och fler djurvänliga alternativ. Utbudet av recept på vegetarisk julmat har med andra ord exploderat. Nyheter24 guidar dig genom tre härliga recept på vegetariska läckerheter på julbordet. 

Vegetariska julköttbullar

Den tidigare vinnaren av Sveriges mästerkock, Jennie Walldén, har bidragit med detta nyskapande recept.

Ingredienser:

2 dl solroskärnor

2 dl ströbröd

2 dl riven mellanlagrad ost

1 liten riven lök

1 klyfta riven vitlök

4 ägg

1 krm kryddpeppar

salt och nymalen svartpeppar

1 msk grönsaksfond

0,5 msk soja

smör och neutral rapsolja att steka i

Gör så här:

Mixa rostade solroskärnor i en matberedare eller liknande till en gryning massa. Tillsätt sedan ströbröd, ost, lök, vitlök och ägg. Avsluta med att tillsätta grönsaksfond och soja. Salta och peppra efter smak. 

Låt smeten svälla i 10-15 minuter.

Forma till små bollar och stek slutligen i smör och olja för en fin, knaprig yta. 

Senapssill på aubergine

En annan klassiker som för många är en självklarhet på julbordet i en vegansk tappning. Godare och lättare än man tror. Recept av ingen mindre än vego-gurun Mattias Kristiansson.

Ingredienser:

1 aubergine, ca 300 g

1/2 dl skånsk grovkornig senap

1/2 dl vanlig senap

1/2 dl rårörsocker

1/2 dl rapsolja

1 tsk vitvinsvinäger

1 knippe dill, finhackad

1 dl fint strimlad purjolök

salt och svartpeppar

Gör så här:

Skala och skär auberginen i avlånga bitar, 2-3 centimeter. 

Koka bitarna i lättsaltat vatten och låt sjuda i 2 minuter. 

Häll bort vattnet och skölj auberginebitarna under kallt vatten och pressa de sedan på överflödigt vatten. 

Gör iordning såsen genom att röra ihop båda senapssorterna, rårörsocker, rapsolja, vinäger, dill, purjolök i en skål. Salta och peppra efter smak.

Vänd till sist ner auberginebitarna i såsen och du har en vegansk, supergod sill. 

Picklad rödkål

Istället för att koka rödkålen på traditionellt vis picklas den istället i detta recept för en mer krispig konsistens. 

Ingredienser: 

500 g rödkål

1 dl vitvinsvinäger

1 dl strösocker

3 dl vatten

2 msk finriven färsk ingefära

1 liten kanelstång

3 stjärnanis

1 tsk hel svartpeppar

1/2 tsk salt

Gör så här: 

Skär eller hyvla rödkålen tunt och lägg i en bunke.

Koka upp övriga ingredienser och låt sjuda till en kryddig lag. Detta tar ungefär 5 minuter.

Håll den varma lagen över kålen och rör om. 

Låt svalna i minst 1 timme.

Förvara, gärna i en lufttät glasburk, i kylen. 

Picklad rödkålen är ett tacksamt tillbehör till julbordets flesta komponenter och är möjligtvis en ny klassiker. 

Nu när juletiden nalkas brukar även många känna suget av en viss läsksort. Se när vår testpanel testar årets smak på livets dryck, julmust

Ska du ha ett vegetariskt alternativ på julbordet i år?