Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vegetarisk julmat : 3 härliga klassiker i ny tappning

- 07/11/2018, 19:14 -

Är du precis som många andra trött på vanlig julmat utan överraskningar? Varför inte prova några nya vegetariska rätter gjorda på solrosfrön och aubergine. Laga, smaka och imponera med dessa tre vegetariska recept.

De senaste åren har den traditionella julmaten fått sällskap av fler och fler djurvänliga alternativ.

Numera finns det mängder av vegetariska recept på mat som platsar perfekt på julbordet.

Nyheter24 guidar dig genom tre härliga recept på vegetariska läckerheter på julbordet.

Vegetariska julköttbullar

Den tidigare vinnaren av Sveriges mästerkock, Jennie Walldén, har bidragit med detta nyskapande recept.

Ingredienser:
2 deciliter solroskärnor.

2 deciliter ströbröd.

2 deciliter riven mellanlagrad ost.

1 liten riven lök.

1 klyfta riven vitlök.

4 stycken ägg.

1 kryddmått kryddpeppar.

Valfri mängd av salt och nymalen svartpeppar.

1 matsked grönsaksfond.

1/2 matsked soja.

Smör och neutral rapsolja att steka.

Gör så här:
Mixa rostade solroskärnor i en matberedare eller liknande till en gryning massa.

Tillsätt sedan ströbröd, ost, lök, vitlök och ägg.

Avsluta med att tillsätta grönsaksfond och soja, salta och peppra efter smak. 

Låt smeten svälla i 10 till 15 minuter.

Forma sedan till små bollar och stek slutligen i smör och olja för en fin, knaprig yta. 

Senapssill på aubergine

En annan klassiker som för många är en självklarhet på julbordet i en vegansk tappning. Godare och lättare än man tror. Recept av ingen mindre än vego-gurun Mattias Kristiansson.

Ingredienser:
1 aubergine (cirka 300 gram).

1/2 deciliter grovkornig skånsk senap.

1/2 deciliter vanlig senap.

1/2 deciliter rårörsocker.

1/2 deciliter rapsolja.

1 tesked vitvinsvinäger.

1 knippe dill, finhackad.

1 deciliter fin hackad purjolök.

Och lite salt och svartpeppar.

Gör så här:
Skala och skär auberginen i avlånga bitar, två till tre centimeter långa. 

Koka bitarna i lättsaltat vatten och låt sjuda i två minuter. 

Häll bort vattnet och skölj auberginen under kallt vatten och pressa sedan ut överflödigt vatten. 

Gör iordning såsen genom att röra ihop båda senapssorterna, rårörsocker, rapsolja, vinäger, dill, purjolök i en skål. Salta och peppra efter smak.

Vänd till sist ner auberginen i såsen och du har en vegansk, supergod sill. 

Picklad rödkål

Istället för att koka rödkålen som på ett traditionellt svenskt julbord, testa istället att pickla rödlöken enligt detta recept för en mer krispig konsistens.

Ingredienser:
500 gram rödkål.

1 deciliter vitvinsvinäger.

1 deciliter strösocker.

3 deciliter vatten.

2 matsked finriven färsk ingefära.

1 liten kanelstång.

3 stjärnanis.

1 tesked hel svartpeppar.

1/2 tesked salt.

Gör så här:
Skär eller hyvla rödkålen tunt och lägg i en bunke.

Koka upp övriga ingredienser och låt sjuda till en kryddig lag. Detta tar ungefär fem minuter.

Håll den varma lagen över kålen och rör om. 

Låt svalna i minst en timme.

Förvara, gärna i en lufttät glasburk, i kylen. 

Picklad rödkål är ett tacksamt tillbehör till julbordets flesta komponenter och är möjligtvis en ny klassiker. 

Läs även: Ny undersökning : Detta vill svenskar egentligen äta på julen

Jul
/
/
Mat
Ska du ha ett vegetariskt alternativ på julbordet i år?